Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: identyfikacja larw

identyfikacja larw

mam 3 larwy nieznanego gatunku chrząszcza. czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi cóż to dokładniej za zwierzątko? nie wiem czy po larwach da się rozpoznać gatunek więc proszę o wyrozumiałość z chrząszczami mam na razie niewiele wspólnego, a te larwy dostałem od osoby która też nie wiedziała co to. 2 mniejsze mają koło 6,5 cm, ta większa koło 7-7,5cm

zdziwiło mnie ich podobieństwo do larw Chalcosoma caucasus!
    http://www.geocities.co.jp/AnimalPar...i/7448/MC.html
    wszystkie larwy są do sibie podobne czy to jest akurat ten gatunek?

Dark Raptor
    Guest

Re: identyfikacja larw

Zwróć uwagę, że ta zesklerytyzowana płytka na pierwszym segmencie ma zupełnie inny kształt.
    Niestety mogę Ci powiedzieć tylko tyle, że to okaz należący do Scarabaeoidea (niezły rozrzut, co?). Larwami tej grupy, pod względem systematycznym, niestety się nie zajmowałem.

Jest to larwa apodialna. Z Polskich przedstawicieli chrząszczy bardzo podobne są larwy Melolontha melolontha (chrabąszcz majowy).

Pozdrowiaski

Dark Raptor
    Guest

W takim razie te są z Czarnobyla (sądząc po wielkości)

Może to larwa Oryctes nasicornis. To całkiem duże bestie (jeśli to "krajowiec"). Te osiągają nawet ok. 8-10 cm.

podobno to karjowe larwy... Oryctes nasicornis larwy są bardzo do moich podobne. jeśli to Oryctes nasicornis to ile cm mają dorosłe owady?

Dark Raptor
    Guest

Dojrzałe chrząszcze: 24-45mm. A jak przed chwilą doczytałem larwy mogą mieć nawet 11 cm!
    Teraz gatunek ten jest znacznie pospolitszy, bo larwy rozwijają się w kompostach i garbarniach. Kiedyś tylko w silnie rozłożonym drewnie drzew liściastych (głównie dębów).

Hoduje larwy Oryctes nasicornis i zdaje mi się że to ten gatunek. Nie mam możliwości w tym momencie przyjżenia się im (zimują w piwnicy) ale zdaje mi się że to te. Ale wielkość chyba nie ta, one naprawdę mogą mieć 8 cm?? Jeśli tak to moim jeszcze dużo życia do przepoczwarczenia zostało

Dark Raptor
    Guest

Wielkość larw zależy w sporej części od warunków. Twoje np. mogą być już przed przepoczwarczeniem, tylko uzyskasz mniejsze, dorosłe owady.

mi sie wydaje że to larwa Xylotrupes gideon ale nie jestem pewien

wiesz wydaje mi sie że jeżeli to są polskie owady to są to Rohatyńce nosorożce tak widziałem w książce i wyglądają identycznie

Uprawnienia umieszczania postów