-
Re: identyfikacja larw
Po zdjęciu nie rozpoznasz gatunku. Zwłaszcza larw.
Wszystkie pędraki z grupy Scarabaeoidea (czyli kilka rodzin) są bardzo do siebie podobne i raczej w identyfikacji, trzeba polegać na wyhodowanych postaciach dojrzałych (lub poczwarkach).
-
hmm ja wlasnie bede mial niedlugo od znajomej larwy chrzaszcza krajowego- nie zna nazwy lacinskiej, ale nazywa je rohatyncami (mysle ze chodzi tu wlasnie o Oryctes nasicornis). W zwiazku z tym mam pytanie- czy one sa pod ochrona? I czy to mogl byc ten garunek- z opisu wygladu wynika, ze raczej tak, larwy zostaly znalezione w sadach owocowych, czy w takim miejscu mozliwe jest w ogole wystapienie tego gatunku?
-
Oryctes nie jest już pod ochroną. Możesz go hodować bez problemu.
-
A jak dlugo rozwijaja sie larwy tego gatunku? Lacznie z czasem przepoczwarczania. Jesli sie okaze ze to na pewno ten gatunek to bede mial jeszcze pare pytan
-
Dane za Burakowski (1993).
W naturze cykl zajmuje 3 - 4 lata (owad zimuje).
Można go trzymać bez zimowania. W temp. 25 st. C, rozwój jednej generacji trwa ok. 1,5 - 2 lata. W 30 st. C można rozwój skrócić do 10 miesięcy. Larwy rozwijają się w tej ostatniej temperaturze ok. 5 miesięcy.
Samica składa średnio 50 jaj.
Podobno dobre rezultaty w produkcji jaj, daje czasowe trzymanie samicy w temp. 10 - 15 st. C). Samice karmione krowimi odchodami dają znacznie więcej potomstwa niż te trzymane w próchnie. Ogranicza to też (dość mały u tego gatunku) kanibalizm.
-
Ile wylinek przechodza larwy?? Czy jesli podam ci, jakiej wielkosci jest larwa to bedziesz w stanie okreslic stadium rozwojowe? Nawet jesli niedlugo im do poczwarki to i tak co najmniej 5 miesiecy poczekam z tego co widze
-
Larwy przechodzą klasyczny, 3 stadiowy cykl.
Niestety nie hodowałem larw tego gatunku, mogę się opierać tylko na literaturze (a w niej, niestety, dokładnych rozmiarów larw nie podają).
Ostatnie stadium może osiągać, jak pisałem wcześniej, 8 - 10 cm.
Uprawnienia umieszczania postów