Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Blaptica dubia czy blaberus cranifer??

Mieszany widok

Blaptica dubia czy blaberus cranifer??

Jest taki problem: wójek załatwił mi jakieś karaczany poszperałem w necie i byłem pewien że to B.dubia ale mój koleś popatrzył sie na nie i później poszukał w domu w jakiś książkach i mówi że to b.cranifer. Na zdjęciach w necie łatwo je odróżnić ale jak sie tak na nie patrze to już sam zwątpiłem bo mnie tak przekonywał według mnie to b.dubia ale waloe sie upewnić. W necie nie znalazłem info na temat tych dwóch gatunków(tzn znalazłem opisy ale takie cieńkie i to zagraniczne) z tego co udało mi sie wyszukać to b.dubia to tylko samice? mają skrzydła(czy samce nie pamiętam) a samce nie no i w zadnym stadium nie są zdolne do wspinaczki po szybach. chciałbym żeby mi ktoś napisał jakieś info na temat cranifer żebym porównał i sie upewnił.
    Jak pisze w opisie że mają od 4 do 5 cm wielkości tzn. że np3,5cm nie jest jeszcze zdolny do rozmnażania czy poprostu jeszcze nie dorósł??
    A i jeszcze żeby kolejnego postu nie robić:
    Czy karaczany mają zmysł węchu??

Dark Raptor
    Guest

Re: Blaptica dubia czy blaberus cranifer??

Niedawno było.
    Obrazek B. craniifer masz w tym poście:

http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=5011&t=5009

A foto B. dubia masz tutaj. Różnice są widoczne (popatrz na układ skrzydeł i przedplecze).

Foto ze strony: http://tarantulas-bg.hit.bg/

Za "węch" odpowiedzialne są czułki. Potrafią odbierać tak subtelne bodźce, że wszystkie te głupie psy mogą się schować :-)

no to już wszystko jasne z tym węchem:] bo zauważyłem że jak sypie karme dla rybek to momentalnie wychodzą czyli muszą czuć zapach

hymm a po czym poznać że samiec jest dorosły??(ten bez skrzydeł tak??)

Samce B. dubia mają skrzydła. To samice ich nie mają. (Dark, dobrze mówię?)

możliwe ja nie jestem pewien dopiero jeden dzień mam ten gatunek. W takim razie jak poznać że samica jest już imago??

Dark Raptor
    Guest

Tak, samice są bezskrzydłe. Imagines mają bardzo wyraźne zawiązki skrzydeł, tak jak na zdjęciu, które zamieściłem w poście wcześniej.

Dark Raptor
    Guest

Błąd :-)
    To nie są zawiązki, a szczątkowe skrzydła. Zawiązki wskazywałby na ich późniejszy rozwój.

właśnie jeden z karaczanów przeszedł wylinke i wyszła piękna samica:] teraz już mam na bank parke hehe teraz tylko czekać aż sie "pokochają"

dark znasz jakąś stronke z ogólnym opisem karaczanów?? nie jakiegoś gatunku tylko właśnie takie sprawy jak węch karaczanów itp.??

Uprawnienia umieszczania postów