Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Polskie Koniki Polne

Polskie Koniki Polne

Witam Wszytkich!!!
    Czy koniki polne, ktore zyją w parku krajobrazowym są dobrym pokarmem dla gadów??.....Spodkałem sie z roznymi zdaniami na ten temat ,ze szkodza jaszczurka bo zle wpływaja na ich zoładek, inni zaś mowia ze nie ma wiekszego znaczenia...swierszcz to swierszcz i kazdy jest zjadliwy nie ma mozliwosci by szkodziły zwierzakowi...........A wiec moje pytanie :Ktora teza jest prawdziwa ?..ja sie chyle do tej drugiej ,bo jaszczurki ktore zyja w naszym klimacie jedza je i zyja ale moge sie oczywiscie mylic........prosze o ośwecenie.....z gory dziekuje

Re: Polskie Koniki Polne

koniki polne pod względem pożywności są o wiele lepsze od świerszczy. Nie należy ich łapać w pobliżu dróg, oraz innych miejsc, w których występuje silne zanieczyszczenie środowiska. W przypadku karmienia jaszczurki konikami polnymi istnieje jednak ryzyko zakażenia pasożytami i jest duże zagrożenie że przywlecze się różne "robactwo" do domu (roztocza itp). Tylko co do jednego nie jestem pewien... czy w parku krajobrazowym wolno łapać koniki polne.

no koniki polne nie są pod ochroną tam jest ich jak "mrówków"

Dark Raptor
    Guest

W parkach krajobrazowych w zasadzie nie ma ograniczeń co do odłowu takiej fauny, chyba, że są w nim rezerwaty. W takich miejscach jest to zabronione.
    Co do problematyki żywieniowej w zasadzie wszystko wyjaśnił koleś. Dodam tylko, że u koników spotkać można też pasożytnicze nicienie. No i dodatkowo nie powinno się podawać pasikoników (zwłaszcza małym pająkom), bo te mogą być dla nich niebezpieczne.

Moj przyjaciel karmi nimi swojego szyszkowca i on m,a sie dobrze wiec chyba sa dobra ja tez karmie nimi ale zolwie wonde czrwonolice.

Uprawnienia umieszczania postów