Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Prośba o identyfikacje robala.

Prośba o identyfikacje robala.

Co to takiego??

Zna ktoś może nazwę?

Nasze polskie zyjatko. Wielkosc okolo 1,5 cm.

Re: Prośba o identyfikacje robala.

polaka nazwa to stonoga piwiczna ale to jest skorupiak o ile sie nie myle a nie stonoga łaciny nie pamiętam ale możesz poszukać w googlach.

Jest to stonoga murowa(Oniscus asellus) z rodziny stonóg, a do gromady pancerzowców.

KORZYSTAŁEM Z ATLASU ZWIERZĄT ŚWIATA

soltys_szczecin
    Guest

a mozna tym karmic pająki ? chodzi mi o to bo w poblizu mojego domu zyje od cholery tego ,,robactwa" ale mieszkam w centrum Szczecina wiec powietrze zbytnio czyste tu nie jest :/ pozatym nie wiem czy to nie jest jakies szkodliwe dla pająka ( sam owad )

Wlasnie tez sie nad tym zastanawiam. Wie ktos czy mozna ta stonoga murowa karmic pajaki????

dzieki za info juz znalazlem, faktycznie jest to Oniscus asellus.

Dark Raptor
    Guest

Teoretycznie powinno się dać karmić nimi pająki. Ja stonogami karmiłem biegacze i mrówkolwy. Nie miałem z nimi problemów. Znam ludzi, którzy hodują je w terrariach ze straszykami, by zjadały ich odchody + inne resztki. Mi mnożyły się w terrariach z karaczanami.

moge te stonogi wżucić do terra z karaczanami a one będą zjadać ich odchody?? jak tak to niezłe to będzie:] terra mam spore tom sie pomieszczą tylko te cinerea sie teraz jak dzikie mnożą i trzeba będzie coś pokąbinować albo większe terra(teraz jest 70/40/40) albo jakiś gekon:P

Mogą być dla modliszki.

nadają się pewnie jako karma dla większości zwierząt jedzacych małe bezkręgowce, ale przede wszystkim dla tych które porżadnie rozgryzają pokarm (lub przynajmniej nie połykają w całości) bo jak miałem jeszcze agame i też się u niej mnozyły to czasami je zjadała a potem wychodziły w całosci Ale szkodzić raczej nie zaszkodzą. Fajnym pożeraczem odchodów są też różne chrząszcze u mnie w terra u tej agamki siedział sobie duży pokatnik złowieszczak - jakoś go nigdy nie upolowała a odchody zjadal

Dark Raptor
    Guest

Eh... Agam jak będziesz miał jeszcze jakieś Blapsy to mi prześlij! Nigdzie nie mogę ich dorwać, a to niesamowicie fajne i długowieczne chrząszcze.

Uprawnienia umieszczania postów