-
Czułki u karaczanów
Ostatnio kilka z moich karaczanów madagaskarskich straciło po końcówce czułka (w każdym przypadku tylko przy jednym czułku).
Czy ktoś to miał? I jaka może być tego przyczyna? Podgryzanie? Bądź złe warunki? Wilgotność jest ok, codziennie spryskuję. Innych zwierząt nie ma, poza owocówkami.
Radzicie się martwić czy nie?
-
Re: Czułki u karaczanów
Odgryzione.
Czułki, jako najbardziej delikatny element ciała owada, najczęściej ulegają uszkodzeniu. Mogło do tego dojść w walce, jak i zupełnie przez przypadek. Widziałem takie odgryzieniem gdy karaczany jadły jabłko i jeden wcisnął swój czułek tam, gdzie nie powinien - pod gębę innego karaczana. Mogł też gdzieś go gdzieś wsadzić, zablokować i był zmuszony go urwać (karaczany mają zdolność autotomii - odrzucania kończyn).
W sumie nie masz się co martwić, bo nawet bez całych czułków sobie poradzą.
-
Marcin Kranc (Shazzy)
Guest
hoduje jakis czas madagaskarskie i wiem jak walcza nawet nogi sobie moga odgryzac jak sie trafi agresywniejszy samiec wejdz na www.kalisz.mm.pl/~marcinkranc i zobacz jak po zaladowaniu prezentacji i po najechaniu na karalucha jaksie bija o miesjce do spania a wyobraz sobie co sie dzieje gdy walcza o samice!
-
Jak agresywne potrafia byc to akurat wiem bo mam takiego jednego samca ktory ustawia wszystkie inne. Tylko ze jak narazie nie widzialem zeby ktoremus cos odpadlo.
Uprawnienia umieszczania postów