-
Wylęg madagaskarskich-pomoc
jak w temacie mam teraz dopiro drógi wylęg madagaskarskich w ostatnim wylęgu było jakieś 30szt i przeżyło mi okolo 20 niewiem czy to tak ma byc czy cos źle. Teraz mam ze 45szt młodych i wszystkie wżuciłem do oddzielnego pojemniczka porobiłem otwory i wżuciłem do terra(terra jest bez wentylacji tylko od góry) codziennie będe tam podlewać dałem miseczke z wodą(w miseczce jest gaza żeby sie nie potopiły) będe karmić sałatą i karmą dla rybek to coś pomoże czy nie??jesyt cos na co są szczególnie wrażliwe larwy??
-
Re: Wylęg madagaskarskich-pomoc
Przede wszystkim nie kombinuj tak tylko spowrotem wpuść te młode do dużego terra, zabezpiecz wentylację. Co ma zdechnąć to i tak zdechnie, co przeżyć przeżyje . Sałaty i warzyw zapustnych owadom nie podawaj, wystarczą im płatki owsiane i kukurydziane, otręby, sucha psia, lub kocia karma, jabłko , pomidor, ogórek.
Naprawdę nie warto dawać im wymyślnego żarcia, bo odwdzięczą się zdychając z zatrucia.
-
Krzysztof.W zrobiłem tak jak radziłeś- wypuściłem larwy do dużego terra a na krawędziach terra i koło wentylacji wysmarowałem grubą warstwe o szerokości ok2cm wazeliny żeby nie powychodziły...hehe jak ktoś inny mi napisze żebym je zpowrotem dał do oddzielnego pojemnika to sie pochlastam bo troche trudno wyłapać 0,5cm larwy w terra 70/40/40(dł,szer,wys)
a co do pokarmu: jaki wymyślny??siostra choduje rybki i karmi je jakimiś witaminkami w płatkach a karaczany strasznie lubią to jeść no i sałata, oczywiści często daje jabłko czy ogórka bo nie stosuje miseczki z wodą tylko trzymam wysoką wilgotność i karmie soczystymi owocami
-
Wszystko wporzo, ale sałaty nie podawaj
-
Marcin Kranc (Shazzy)
Guest
no chyba ze jest to salata z ogrodka ale ogrodki w sumei tez juz wiekszosc pryska poza mna ja ci proponuje dawaj te suchakarme rybia jak juz dajesz moje tez wcianaja ale nie platki tylka ta dla karpi koi cinerea np szaleje wrecz za tym zarciem i nic innego nie ruszy najlepiej to wogole zrob mieszanke zarcia taka jak ja
-pokarm dla kotow (suchy drobny)
-otreby pszenne
-otreby kukurydziane
-platki kukurydziane
-platki ryzowe
-cukier puder
-maka ziemniaczana
-mleko wproszku-tluste (chyba najbardziej ulubione)
-zarcie dla rybek (granulat np ten tani dla karpi koi)
-zarcie dla rybek (platki-zwitaminami wprzypadku hodowli karmowej wtedy karaluszki beda chodzacymi witaminkami)
no i mozna wiele innych oddac mnie nic z tego nie zostaje a jak znam zycie to i tak polowy jeszcze nie napisalem wazne zeby zawartosc substancji odrzywczych sie nie powtarzala a agama je chrupie az trzeszczy
Uprawnienia umieszczania postów