-
Martwe owady
Takie pytanie...da sie jakoś martwe owady zachować??tzn. chciałbym je w ramke oprawić chodzi mi o coś takiego jak w sklepach sprzedają. Da sie to jakoś samemu zrobić czy raczej nie?? przeciez jak bym to taknormalnie dał to by mi sie rozłożyło trzeba to jakoś zabezpieczyć nieznam sie na tym
-
Re: Martwe owady
Było kilka razy na forum
Wszystko zależy jakie owady chcesz wypreparować.
Chrząszcze i inne "twarde" bydlaki wystarczy przebić szpilką entomologiczną i odpowiednio rozstawić im odnóża. Suszysz je na styropianie, przez ok. tydzień.
Owady z miękkimi odłokami rozcinasz (najlepiej od spodu), wywlekasz trzewia, przemywasz alkoholem, wypychasz watą lub ligniną tak, by wyglądały jak wcześniej.
Suszysz podobnie jak wcześniej.
Motyle i gąsienicy wymagają jeszcze specjalniejszych technik, o których wolę nie wspominać
-
no to trzeba będzie spróbować:] a ta szpilka entomologiczna to jakaś specjalna??nie słyszałem o czymś takim
-
Są to bardzo cienkie szpilki o szeregu różnych rozmiarów. Wadą jest to, że są dość drogie. Możesz je kupić na:
http://www.voodoo.pl/
W sklepie Mr. Butterfly. Polecam.
-
a jak dam normalną co będzie coś nie tak??
-
Jeśli nie uszkodzisz okazu, to nie ma problemu. Zwykłe szpilki mogą być jednak trochę za krótkie. Przy preparatyce i kolekcjonowaniu szpilki, kartoniki itp. są zestandaryzowane.
-
Wszystkie akcesoria entomologiczne i gabloty można też dostać na www.insect.pl
Uprawnienia umieszczania postów