Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Martwe owady

Martwe owady

Takie pytanie...da sie jakoś martwe owady zachować??tzn. chciałbym je w ramke oprawić chodzi mi o coś takiego jak w sklepach sprzedają. Da sie to jakoś samemu zrobić czy raczej nie?? przeciez jak bym to taknormalnie dał to by mi sie rozłożyło trzeba to jakoś zabezpieczyć nieznam sie na tym

Dark Raptor
    Guest

Re: Martwe owady

Było kilka razy na forum

Wszystko zależy jakie owady chcesz wypreparować.
    Chrząszcze i inne "twarde" bydlaki wystarczy przebić szpilką entomologiczną i odpowiednio rozstawić im odnóża. Suszysz je na styropianie, przez ok. tydzień.
    Owady z miękkimi odłokami rozcinasz (najlepiej od spodu), wywlekasz trzewia, przemywasz alkoholem, wypychasz watą lub ligniną tak, by wyglądały jak wcześniej.
    Suszysz podobnie jak wcześniej.
    Motyle i gąsienicy wymagają jeszcze specjalniejszych technik, o których wolę nie wspominać

no to trzeba będzie spróbować:] a ta szpilka entomologiczna to jakaś specjalna??nie słyszałem o czymś takim

Dark Raptor
    Guest

Są to bardzo cienkie szpilki o szeregu różnych rozmiarów. Wadą jest to, że są dość drogie. Możesz je kupić na:
    http://www.voodoo.pl/
    W sklepie Mr. Butterfly. Polecam.

a jak dam normalną co będzie coś nie tak??

Dark Raptor
    Guest

Jeśli nie uszkodzisz okazu, to nie ma problemu. Zwykłe szpilki mogą być jednak trochę za krótkie. Przy preparatyce i kolekcjonowaniu szpilki, kartoniki itp. są zestandaryzowane.

Wszystkie akcesoria entomologiczne i gabloty można też dostać na www.insect.pl

Uprawnienia umieszczania postów