Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: świerszcze

świerszcze

witam
    mam kłopot.....
    Niedawno kupiłem sobie koko grunt dałem go świerszczom żeby składały jajka.
    miały wilgotno i wyzszą temp. (bo chyba to że dałem koko-grunt nieprzyczyniło sie do tego ze niechcą w nim składać jajek).Dzisiaj patrze a te skubańce składają jajka do gabki z wodą <lol> .
    no i co mam robić czy są szanse że młode swierszcze przejdą przez oczka w gąbce (niesą zbyt szerokie)
    pozdrawiam

Re: świerszcze

Gąbka jest zbyt mokra, jajka zgniją. WYwal gąbke, pojemnik z z wloknem postaw w najcieplejszym miejscu terrarium. Jezeli po tym nie beda chcialy skladac tam jajek, to znacyz ze masz dziwne swierszcze.

Dark Raptor
    Guest

Pojemnik z torfem przykryj z góry kawałkiem szkła lub plastiku, zostawiając trochę miejsca dla świerszczy. Dzięki temu podłoże w "jajcarni" tak szybko nie wyschnie.
    Nie stosuję poidła. Świerszcze pobierają wodę z pokarmem i z wilgotnego podłoża.

a moje nie maja podloza
    wsadzam im tylko miseczke z morka ziemia i wymieniam zawartosc co kilka dni (cos jak z jajkami w kurniku) nastepnie jaja z ziemia przekladam do innego pudelka i inkubuje w ciepluym miejscu male wychodza gdzies po 2 tygodniach

ja u swoich nie mam żadnej gąbki z wodą tylko daje im spoczyste owoce. Nasypałem im torfu z piaskiem a na to centymetrową warstew kamieni i zostawiłem kawałek bez kamieni żeby tam składały jajka ale skubańce jajka skłądały nawet między kamieniami i nawet jak nie wyjmowałem młodych gdzies do osobnych pojemników żeby sie nie poznajdały...uwież mi to sie tak rozmnożyło że musiałem je oddawać bo nie miałem większego terra (40x30x30)

Uprawnienia umieszczania postów