Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: WAŻKI

Re: WAŻKI

heh, juz wczoraj wiedziałem że to jest żagnica, ale dopiero późno w nocy . a ile żyje ważka jako owad doskonały i jako larwa? szkoda, że to taki problem to właśnie dorosłe osobniki są piękne buu... a jakby takom do pokoju wypuścić :P ?

aha... w w naturze nie mam jak pooglądać, ponieważ nie mam nigdzie w okolicach ani stawu ani jakiegoś odpowiedniego oczka. hodowla ważek interesuje mnie również ze względy na możliwość robienia pięknych zdjęć

Dark Raptor
    Guest

Jako larwa kilka tygodni - kilka miesięcy (zależy od gatunku). Dorosłe podobnie. Pełny cykl naszych gatunków to rok, dwa lata.
    Testowałem przez przypadek jedną zimą w pokoju, nie warto bo tylko rozbijała się na oknie.
    Larwy też są piękne, zwłaszcza gdy atakują swoją maską. Ta szybkość i precyzja robią wrażenie.

Tu masz stronę brytyjskiej organizacji miłośników i badaczy ważek. Możesz znaleźć tu trochę informacji i odnośników.
    http://www.dragonflysoc.org.uk/

zadanie dla Kuby: znajdz wazke na polnej sciezce (sorry za jakosc zdjecia)
    http://jabberwocky.w.interia.pl/zdje...a%20drodze.JPG

hahahahaha juz ide szukać

eh ty :P myslałem ze to bedzie wyzwanie. dzięki dark raptor

Ja pewnego dnia spacerując przez las (po jedzonka dla straszyka) napotkałem całą chmarę małych ważek... Wspaniały widok. Kilkadziesiąt doskonałych lotników latajacych metr nad głowa Szczególnie efektowne jak pare naraz zawisło w powietrzu

Właśnie, na polanach w lesie można nieraz spotkać więcej ważek niż nad jeziorem. W słoneczne dni na takich suchych polankach jest ich mnóstwo zawsze. Jak chciałem jakąś złapać to szedłem do lasu

Uprawnienia umieszczania postów