-
karaczany madagaskarskie
napisze najpierw w jakich warunkach trzymam je a wy mi odpowiedzcie czemu nie mam jescze mlodych
tryzmam je w faunboxie bez podloza posiadaja pudelko po jajkach
mam 5 samic i jednego samca
wsyzstkie sa juz dorosle od jakichs 6 miesiecy
karmie je platkami mleczem czasami jakis owoc czasami jakis zdechly swierszcz
wody raczej im nie daje wogole
a ootek zadnych nie widze
wiem jak to wyglada bo widzialem u innych karaczanow
jak to jest u madagaskarskich one to nosza jakos na zewnatrz? czy raczej tego nie zobacze?
-
Re: karaczany madagaskarskie
Daj podłoże, nie musi być zbyt wilgotne. Najlepiej włókno kokosowe.
Serwuj suchą kocią karmę (dużo białka) i świeże owoce + miska z wodą.
Na swoje pierwsze młode czekałem chyba 7 miesięcy. Ooteki wysuwają na jakąś godzinę, potem inkubują w odwłoku i rodzą żywe młode.
Cierpliwości.
-
Marcin Kranc (Shazzy)
Guest
wilgoc bedzie za slaba to sie urodza wyschniete i martwe ja ta mialem najlpsze wlokno kokosowe odpowiednio wilgotne a ootek mozesz nie zauwazyc po prostu trza miec fuksa do tego tez
-
Przy podsuszonym włóknie rodzą się w całkiem dobrym stanie (na razie miałem dwa udane mioty).
Do angelo: nie wiem jak duży jest twój faunabox. Madagaskary są terytorialnymi owadami i potrzebują dość dużej przestrzeni (przynajmniej dominujące samce). Ja swoją hodowlę trzymam w terrarium 25x30x25 i dwa samce kontrolują ponad 2/3 jego powierzchni. Reszta siedzi w kryjówkach i załomach kory.
Foto:
http://www.owadyinietylko.friko.pl/h...y/gromph02.jpg
trochę słabo widać tu perspektywę, ale na dole jest sporo przestrzeni.
-
Chcę podkreślić że młode karaluszki madagsakarskie spewnoscią ci z faunboxu uciekną, a może już poszły w cug ;].
Te małe stworzenia śwetnie biegają po gładkich powierzchniach, i przecisną się przez małą szczelinę bez problemu.
-
chcial bym podkreslic ze wysmarowalem brzegi faunboxu silikonem wiec chyba nie poszly
-
Silikon ich nie powstrzyma, wiem coś o tym.
-
sorry chozi mi oczywiscie o wazeline
-
nic ich nie powstrzyma:] ja tez coś o tym wiem...codziennie przeszukiwałem terra żeby znaleźć jakieś młode aż tu pewnego dnia podnosze pokrywke, patrze a one już jakimś cudem(teleportacja) były po zewnętrznej stronie terra i musiałem okleić całe terra taśmą żeby nie wylazły
-
widzialem jak chodza po wazelinie i nie bardzo im to wychodzilo chyba ze sie myle ale wszyscy mi mowia ze na mlode musze jeszcze poczekac
Uprawnienia umieszczania postów