Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: karaczany madagaskarskie

karaczany madagaskarskie

napisze najpierw w jakich warunkach trzymam je a wy mi odpowiedzcie czemu nie mam jescze mlodych
    tryzmam je w faunboxie bez podloza posiadaja pudelko po jajkach
    mam 5 samic i jednego samca
    wsyzstkie sa juz dorosle od jakichs 6 miesiecy
    karmie je platkami mleczem czasami jakis owoc czasami jakis zdechly swierszcz
    wody raczej im nie daje wogole
    a ootek zadnych nie widze
    wiem jak to wyglada bo widzialem u innych karaczanow
    jak to jest u madagaskarskich one to nosza jakos na zewnatrz? czy raczej tego nie zobacze?

Dark Raptor
    Guest

Re: karaczany madagaskarskie

Daj podłoże, nie musi być zbyt wilgotne. Najlepiej włókno kokosowe.
    Serwuj suchą kocią karmę (dużo białka) i świeże owoce + miska z wodą.
    Na swoje pierwsze młode czekałem chyba 7 miesięcy. Ooteki wysuwają na jakąś godzinę, potem inkubują w odwłoku i rodzą żywe młode.
    Cierpliwości.

Marcin Kranc (Shazzy)
    Guest

wilgoc bedzie za slaba to sie urodza wyschniete i martwe ja ta mialem najlpsze wlokno kokosowe odpowiednio wilgotne a ootek mozesz nie zauwazyc po prostu trza miec fuksa do tego tez

Dark Raptor
    Guest

Przy podsuszonym włóknie rodzą się w całkiem dobrym stanie (na razie miałem dwa udane mioty).
    Do angelo: nie wiem jak duży jest twój faunabox. Madagaskary są terytorialnymi owadami i potrzebują dość dużej przestrzeni (przynajmniej dominujące samce). Ja swoją hodowlę trzymam w terrarium 25x30x25 i dwa samce kontrolują ponad 2/3 jego powierzchni. Reszta siedzi w kryjówkach i załomach kory.
    Foto:
    http://www.owadyinietylko.friko.pl/h...y/gromph02.jpg
    trochę słabo widać tu perspektywę, ale na dole jest sporo przestrzeni.

Chcę podkreślić że młode karaluszki madagsakarskie spewnoscią ci z faunboxu uciekną, a może już poszły w cug ;].
    Te małe stworzenia śwetnie biegają po gładkich powierzchniach, i przecisną się przez małą szczelinę bez problemu.

chcial bym podkreslic ze wysmarowalem brzegi faunboxu silikonem wiec chyba nie poszly

Silikon ich nie powstrzyma, wiem coś o tym.

sorry chozi mi oczywiscie o wazeline

nic ich nie powstrzyma:] ja tez coś o tym wiem...codziennie przeszukiwałem terra żeby znaleźć jakieś młode aż tu pewnego dnia podnosze pokrywke, patrze a one już jakimś cudem(teleportacja) były po zewnętrznej stronie terra i musiałem okleić całe terra taśmą żeby nie wylazły

widzialem jak chodza po wazelinie i nie bardzo im to wychodzilo chyba ze sie myle ale wszyscy mi mowia ze na mlode musze jeszcze poczekac

Uprawnienia umieszczania postów