-
Włókno kokosowe a kruszczyce
Nie wiem czy ktoś stosuje ten patent, ale wyszedł mi zupełnie przez przypadek.
Samica Cetonia aurata wyleciała z terrarium i dziwnym trafem znalazła się w pojemniku z ptasznikiem. Zanim ją wypatrzył i skonsumował, musiało minąć kilka dni (bo się zakopała). Po pewnym czasie zorientowałem się, że po terrarium pełza spora grupa larw. Pomyślałem, że szybko padną z głodu, jednak już od 2 miesięcy drążą włókno i przybierają na wadze (całkiem nieźle). Poczekam, może zbudują kokolity i wtedy je przeniosę, lub może pająk się nimi zajmie. Ciekawe, że nic im zupełnie nie dorzucam a bardzo dobrze sobie radzą.
Dotychczas jako podłoże stosowałem torf, próchno i liście. Może to będzie nowym zastosowaniem kokosów?
-
Re: Włókno kokosowe a kruszczyce
Hmm, ciekawe. Myślisz że można zastosować w przypadku afrykańskich kruszczyc? Chodzi mi o Pachnoda aemula.
-
Może na jednej zrobi ktoś eksperyment. Ja testuję w tej chwili złotawki.
-
...lepiej sprawdz czy tego pająka nie zezarly :>
Jezeli sie zbudują kokolity i sie przepoczwarzą to daj znac.
-
a moze resztki pajaki zjadaja ?
-
Mój znajomy z uporem maniaka próbował hodować P. marginata peregrina na kokosie, ale za każdym razem hodowla kończyła się po pierwszym pokoleniu... I tak 3 razy...
Nie wiem, może sknocił co innego i wcale nie od kokosu imago nie chciały się mnożyć.
Ja jestem tradycjonalistą i z powodzeniem hoduję chrząszcze na ściółce liściastej. Nie widzę potrzeb, żeby eksperymentować
-
Witajcie Moja chodowla złotawki ma się świetnie JAko podłoże mam mieszaninę torfu liści dębu i sporo włókna kokosowego Larw mam tyle że nie wiem czy ich z połowę nie umieścić w innym pojemniku Są poprostu w całej ściółceNiedługo zaczną chyba się przeobrażać, bo mają już ok 3 miesięcy i są bardzo mięsiste Mniam Więc chyba te włókno zdaje egzamin
Uprawnienia umieszczania postów