Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: c.aurata=n.metallica????

c.aurata=n.metallica????

Czy Cetonia aurata to ten sam gatunek co Netocia metallica? Jeśłi tak to która nazwa jest aktualna?

Dark Raptor
    Guest

Re: c.aurata=n.metallica????

To dwa różne gatunki. Netocia to inaczej Potosia. P. metallica występuje też pod nazwą P. cuprea, której używam. Oba gatunki mam w tej chwili w hodowli. Porównanie:
    http://www.owadyinietylko.friko.pl/h...rat_cuprea.jpg

O wiele lepszą cechą systematyczną jest wyrostek przedpiersia (mam gdzieś fotkę, ale jej tu nie wrzucałem).

te moje to raczej P.cuprea sądząc po fotce (o ile to ta po prawej) bo maja taki własnie wzorek. Maszm oże na zbyciu jakieś imago?? Bo ja mam tylko kilka i to wszystkie z jednej samicy i przydałoby się coś "świeżego" a znaleźć nigdzie nie moge

Dark Raptor
    Guest

Ta po prawej to akurat C. aurata

Niestety ostatnio pozbyłem się większości hodowli (powrót do natury), zostawiłem sobie tylko materiał zarodowy.

Wyszukiwanie jest teraz trudne (patrz opisy gatunków), bo kończy się sezon. W tej chwili widuję pojedyncze osobniki P. cuprea na owocach w sadach i na drzewkach zaatakowanych masowo przez mszyce (kruszczyce zlizują spadź). Ostatnią C. aurata widziałem dwa tygodnie temu. Wszystkie tylko przy dobrej pogodzie.
    Dobrym miejscem na odłów są kwiaty baldaszkowate, zwłaszcza barszczu sosnowskiego. Obserwowałem na nich czasami po kilkanaście sztuk na raz (+ super kózkowate). Nie wiem czy gdzieś jeszcze kwitną, ale to najlepszy "zwabiacz".

A cały czas myślałem że mam kwietnice W opisie napisałeś żeby dodać do podłoża nawóz - jaki nawóz stosujesz??

Uprawnienia umieszczania postów