Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Coś Z Rogiem

Coś Z Rogiem

witam znalazłem na dworze jakiegoś chrząszcza z rogiem i wydaje mi sie że to Xylotrupes gideon co mam z tym zrobić??

Marcin Kranc (Shazzy)
    Guest

Re: Coś Z Rogiem

wyposc go tak ich malo jest a ja ma rog to samiec to moze sobie jaka samiczke znajdzie nosorzce rochatynce sa naprawde zadkoscia juz zwlaszcza przez dlugi rozwuj larw

wiesz pomyślałem tak samo jak ty i już go wypuściłem ale naprawde ładny owad.

Cos wam sie pomyliło... Xylotrepus gideon to Rochatyniec borneański i u nas jest nie tyle rzadki, co wogóle go nie ma (tak jak patyczak indyjski) To był prawdopodobnie Oryctes nasicornis, nasz polski rochatyniec, który nie jest taki rzadki. Ja osobiscie spotkalem go raz nawet pod blokiem, a rozmnazaly się w spruchnialym pnie w centrum miasta (łącznie ich tam było imago 20, larw trochę mniej, właśnie z tamtąd mam larwy, które hoduje już ponad rok i czekam aż coś z tego będzie)

Gratuluje panowie.

Xylotrupes gideon (Rohatyniec borneański) żyje tylko i wyłącznie na Borneo. Jest to gatunek łatwy w hodowli i którego larwy można nabyć za 6-7 zł (lub imago ok. 80 zł/parka).

Tutaj jest opis i zdjęcie http://www.biofil.pl/Zwierzeta/Owady...es_gideon.html

To co widziałeś to z pewnością jest Jelonek Rogacz (różni się znacznie od X. Gideon, wielkością, budową rogów itp. jest to także inny rząd owadów), który jest pod ochroną. Jego larwa rozwija się 5 lat żerując na liściach Dębu. Jest żadkim gatunkiem i bardzo pięknym chrząszczem.

Marcin Kranc (Shazzy)
    Guest

gerald czytaj co pisza ludzie zanim zaczniesz pisac w stylu coswam sie pomylilo albo Gratuluje panowie.po pierwsze ze to rochatyniec gideon napsial fauna box 2 a ja sprostowalem ze to rochatyniec nosorozec i wystepuje u nas kiedys bylo ich sporo teraz malo i nie rozni sie on prawie wcale budowa od tego co pokazlaes na zjdeciu i ostatecnzie jelonek rogacz to juz zupelnie inaczej wyglada moze ktos jeszcze napsize ze to koziorog debosz?

Marcin Kranc (Shazzy)
    Guest

i serio gerald z tym jelonkiem to zes pojechal jelonek ma rog? to chyab tylko samiec i w innym miejscu :P jelonek ma kleszcze duze z przodu i tak jak naposialem w peirwzej odpowiedzi jako pierwszy to rochatyniec nosorozec nasz polski chrzaszcz uwazam ze zadki i pod ochrona jak jelonek czy debosz i przestance panowie wysmiewac ludzi na tym forum zarowno gerald jak i predator a juz osmieszacie sie wysmiewajac poprawne wypowiedzic albo jesli to nei celowe to proponuje uwaznie czytac wypowiedzic
    pozdrawiam

Czy ja kogoś wyśmiałem? Napisałem tylko ze to na pewno nie gideon. Jelonek też wątpie że to był, po pierwsze faunabox napisałby że ma dwa rogi, a nie jeden. I z pewnościa zaznaczyłby o jego wielkości. Jeśli kogoś uraziłem to sorki.

PRZEPRASZAM, nie mam zamiaru nikogo wyśmiewać ale jak zobaczyłem że rochatyniec borneański (wypowiedź Faunaboxa) żyje w Polsce to mi ciśnienie skoczyło. Kranc - ja nie napisałem że się komuś coś pomyliło.

Marcin Kranc (Shazzy)
    Guest

ok juz luzik nie wazne nie ma co sie bic jutro zazucam fotki jednej sciany i wodospadziku 1.5m a jak policzyc by zbiornik pod nim to 2.5m

Uprawnienia umieszczania postów