Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: turkuć podjadek

Mieszany widok

mromanow
    Guest

turkuć podjadek

witam.
    juz zidentyfikowalem owada (moj poprzedni post)
    mam pytanko co do niego...
    co on robi w moim ogrodzie?? nigdy wczesniej go nie spotkalem stad moje zainteresowanie.
    czy moze wyrzadzic jakies szkoday na ogrodzie?!? jezeli tak to jakie i jak im zaradzic.
    dzieki za odpowiedz

Re: turkuć podjadek

fragment opisu z terrarium.com.pl "Turkucie słyną z podgryzania podziemnych części roślin, za co są szczególnie tępione przez właścicieli ogrodów. Ich szkodliwy wpływ na uprawy jest jednak znacznie przesadzony - oprócz korzeni i podziemnych bulw owady te często zjadają drobne bezkręgowce żyjące w glebie." dokladnie sie zgadza, poczytaj tam o nim, wlasciwie nic nei zrobisz jak bedziesz ich mial za duzo w ogrodzie. moj dziadek wylapuje je do sloikow wkopanych ok.10 cm ponizej powierzchni ziemi kolo smacznych warzyw typu marchewka

miałem takiego z pół roku w domu niestety nie przeżył "zimowania" turkucie są fajne!

Jeśli chodzi o szkodliwość to jest tym wieksza im więcej masz ich w ogrodzie. Z tym słoikiem to dobry patent : zakopuje się taki słoik równo z gruntem a w nocy gdy turkucie wychodzą na spacerek to wpadają do słoików.
    Mam teraz jednego podjadka :-) sieję mu różne roślinki a on je podjada :-) .
    Fajnie takiego obserwować, to ciekawy owad.

przyśłijcie mi parę jak złapiecie

sam z chęcią bym sobie zaczął hodować

Cze ja terz bym sie pisał na te owady jak byście ich sporo złapali, bo u mnie w okolicy nie ma ich w rzadnych ogrudkach!!!! Odpiszcie co o tym sadzicie.
    Pozdrawiam !!!!!!!

niestety sama go dostałam, na szczeście nie mam turkuci w ogródku :-).

Marcin Kranc (Shazzy)
    Guest

proponuje pojsc na staw najlepiej typowa glinianke (stawa pwostaly w doel po kopalni gliny) podniesc jakis wiekszy kamiec badz klode i po sprawie to lato jest wyjatkowo mokre wiec dobrze wrozy tym owadzim kretom

moge powysyłac za koszty wysyłki jak złape:P (powiedźcie jak spakować)

Akurat kręci się bardzo dużo młodych tylko nie ejstem pewien zy to młode bo one przechodzą przeobrażenie zupelne czy niezupełne?

przechodzą przeobrażenie niezupełne a dorosłe mają skrzydła ( tak samo jak świerszcze)

Uprawnienia umieszczania postów