Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Moja samica madagaskara zaczyna "rodzic"...

Moja samica madagaskara zaczyna "rodzic"...

Moja samica madagaskara zaczyna "rodzic". Akurat zalapalem sie na widowisko. Zauwazylem ze wystaje z jej odwloka taka kremowa kulka, miękka o srdenicy ok, 0,8 cm. Czasem widac nawet mlode, ktore jeszcze nie wyszly. Co to za kulka?? Jak wygladaly wasze"porody"??

Re: Moja samica madagaskara zaczyna "rodzic"...

A to poród czy po prsostu wyciąga ootekę? Porodu niestety nie miałem przyjemności oglądać - widziałem tylko jak wygiągnęła ootekę.
    Poród - młode wychodzą jej z odwłoka .

To na pewwno nie wyciaganie ooteki. Juz pare razy widzialem ooteke. To coś jest zupełnie inne. Gładka, kremowa kuleczka. Poza tym widzialem jak probowala ja "wycisnac" z siebie i widac bylo za nia to byly mlode. Przez noc ani nie wyszly mlode ani kulka sie nie schowala. Co jest??

Hmm poczekaj jeszcze.
    Nie wiem ile trwa "poród" u madagaskarskich.

Co mam zrobić? Ta kulka juz flaczeje powoli!! Może ja wyciagnac??

Zrobiłem tak: przeniosłem ją do mniejszego pojemnika na wypadek"porodu". Dzisiaj patrze a tej kulki nie ma, w pojemniku tez, czyli musiala ja wciagnac. Przypominam ze nie jest to ooteka!!! A przynajmniej w stadium, gdzie jeszcze widac jajeczka.
    CO TO JEST???

Moja w ciąży chodziła ponad 2miesiące albo jeszcze błużej. Nie wiem dokładnie ile u nich trwa ciąża. Ootekę wystawiła raz (z tego co wiem). Może wystawiała ją w nocy jak nie widziałem. Czasem to miejsce jest trochę rozchylone i widać białe coś. Tak się czasem dzieje - nie wiem czemu.

Poczekamy na Dark Raptora (ma teraz sesję). Może On coś poradzi.

Dark Raptor
    Guest

Po porodzie samica wydziela substancje pokarmowe, ktorymi odzywiaja sie mlode. Pobudzaja ja ruchami czulkow i glaszczek szczekowych. Moze to byc cos w tym stylu. Niestety osobiscie widzialem tylko jeden porod, mimo, ze bylo ich kilkanascie w mojej hodowli.
    BTW. Dorwalem o tym ostatni ciekawa prace z jakiegos francuskiego laboratorium dotyczaca tego tematu.

Sorry za brak polskich znakow!

no a jak już jesteśmy przy temacie madagaskarskich:] mi własnie sie młode wylęgły około 30 sztuk...przeniosłem je do mniejszego pomieszczenia (duży słoik) bo terra jest dośc duże i wolałemżeby były w miejszym pomieszczeniu no i co teraz??terzeba jakoś szczególnie sie nimi opiekowac czy coś??chciałbym żeby dotrwały do spokojnej starości;P

Uprawnienia umieszczania postów