-
Re: Koniki polne
Nie zaprzeczałem istnieniu zjawiska kanibalizmu, ale jego nasileniu. Gdyby było tak, jak pisze Chester86, to w pojemniku hodowlanym pozostałoby w konsekwencji kilka dorosłych osobników.
-
-
jaca no wlasnie ja mialam miesiac temu 8, teraz zostalo mi ich 2 w tym samiec bez dwoch łapek...
-
Wygląda na to, że nie miały zapewnionych odpowiednich warunków :/
-
no wlasnie chodzi o to ze mialy... wystarczy ze spotkaly sie dwa np. w takiej jednej wypustce w wytloczkach od jaj i juz czasem sie zle konczylo. jesli chodzi o hodowle przerzucam sie na inne gatunki a z tym jeszcze potrenuje, musi byc na nie jakis sposob np.duze kryjowki czy naturalne rosliny po ktorych moglyby uciekac...
-
sprawdzilam w ksiazce kilka gatunkow konikow np.konik włóczęga, konik pospolity, skoczek zielony, skakun szydłówka (nie mylic z pajakiem, pałkowiak plamisty i takie rozne, przy każdym pisze "Pokarm: rozmaite gatunki dzikich traw"
-
Odnośnie pytań:
Trawa jest dobra (najlepiej testować różne gatunki), możesz spróbować z sałatą i mleczem.
Z wilgotnością to zależy od gatunku. Ważne by ziemia była lekko wilgotna. Temperatura może być pokojowa, ale podgrzać lampą nie zaszkodzi.
Odnośnie dyskusji:
Jaca ma rację, świerszcze są znacznie łatwiejsze w hodowli i mniej przy nich roboty. Łatwiej i szybciej się mnożą (i rozwijają). Co do świerszczy to jednak nie polecałbym śródziemnomorskich. Mimo, że staram się zapewnić im najlepsze warunki ze wszystkich gatunków zjadają się najbardziej (no oczywiście poza polnymi).
-
Uprawnienia umieszczania postów