Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: MRÓWY

Mieszany widok

MRÓWY

witam
    od dłuższego czasu marzą mi sie mrówki w terrarium lub płaskim akwarium jednak w internecie ciężko znaleźć dokładne informacje jak pozyskać krolową napewno nie będe rozkopywać gniazd jest to zabronione poza tym i tak bym sie ich nie dokopał
    w maju-czerwcu uskrzydlone mrowy opuszczaja gniazdo by odbyc lot godowy pozniej wracają na ziemie samice szukają miejsca na gniazdo... i ja myślalem zeby w tym momencie nałapać tych samic chodzi mi gł o gatunek lasius niger to chyba sa te mrowki 'chodnikowe' co ich pełno w lecie
    no ale jak złapie taka samice juz bez skrzydeł co dalej?
    ten temat był juz poruszany jednak nie byl do konca wyjaśniony... choć sam nie wiem
    prosze o odpowiedzi osob ktore z mrówkami coś juz robiły

pozdro malek

Re: MRÓWY

wkładasz kilka sztuk do jakiegos pojemnika z torfem i dajesz im spokój na jakiś czas. pierwsze robotnice jakie się pojawią wybiorą sobie jedną królową, a resztę zatłuką.

nie zajmuje sie mrówkami(zgredy), ale kiedys sie tym troche interesowałem.

Witaj
    Krolowe tego gatunku umiesci tylko po jennej do malich pojemniczkow z zemi i jesli takej królowej tam jescze wlozis jakes kokony tiez tego samego gatunku,ktore mozes znalazt np. pod kamenami , to bedzie miac prwsich robotnic wkrótce i bedzies miac za niedlugo kolonii.
    Jesli sie zajmujes mrówkami to pozri na polske stronky o mrówkach tetramorium.republika.pl tam znalaznes mnogich informacii i o hodowli.
    Pozdrawiam Václav (Czechy)

hej polecam strone www.tetramorium.republika.pl ja mam morowki od sierpnia zeszlego orku sa kapitalne

dzeki za info teraz sie zastanawiam nad pomieszczeniem w ktorym bedą trzymane jezeli nic nie wymyśle bede je trzymać w słoiku z rolką od papieru toaletowego po to zeby były blisko scian słoika..... ale wolałbym plaskie akwarium tylko jak je wykonać jakie powinno miec wymiary i jak zrobić jego środek
    ja mysle zyby zrobić to tak
    podczas klejenia tego pomieszczenia gdy będzie miec jeszcze 4 szybki zalac srodek gestą papka z gipsy piasku i wody przylozyć przednią szybe zeby gips nabrał kształtu akwarium pozniej szybke sciagnac i jak zaschne wydrążyć jakoś tuneliki i komory
    tylko ile ich ma być jakie duze i wogole czy potrzebny im jest wybieg? dla małej kolonii

dla kazdej jest potrzebny wybieg

Witam
    Jakie mrówki kupiłeś od mojego brata i czy kolonia mocno się rozrosła od tego czasu?

Te chodnikowe mrówki to rzeczywiście Lasius niger, ich rójka (lot godowy) przypada na koniec czerwca, lipiec i trwa do sierpnia.
    Wcześniej (w czerwcu) roi się darniowiec murawka (Tetramorium cas...).

Dolichoderus
    Guest

Jeśli chcecie profesionalne formikarium z dużymi ładnymi mrówkami zajrzyjcie na stronę
    http://www.boxermania.com/mrowy/index.html

Oczywiście jest możliwość założenia własnej koloni mrówek z rodzaju formika w zrobionym przez siebie formikarium ale potrzeba sporej wiedzy i czasu aby taka hodowla była bezproblemowa i dała się obserwować przez szybki bez ich brudzenia ;-)

Pozdrawiam

Krzysiek ;-)

Uprawnienia umieszczania postów