-
Re: Goliat
Albo Chalcosoma atlas - poczytaj o nim. Za dużo Ci niestety nie powiem bo mam takiego ale w rameczce Kupiony jak byłem jeszcze małe dziecko gdzieś nad morzem.
-
jeszcze rozmyślałem nad rohatyńcem borneańskim, w końcu dostępny w Polsce, a cena w miarę (larwa koło 20 zł, imago 80zł za parę), łatwy w hodowli, duży i ładny.
-
-
a ja mam żywe z tym że larwy
kupiłem m-c temu L1 i już są duże L2(wielkość ok 7cm)
rosną bardzo szybko na próchnie i liściach bukowych
o rozmnażaniu się wypowiem za jakiś rok jak mi się uda ;-)
ale podobno nie ma z nimi problemu poza tym że samiec może zabić samicę jeśli jest tylko jedna ,że o innym samcu nie wspomnę ;-)
dorasta w naturze do około 13cm w hodowli podobno do 10-11cm(samce) ,samice mniejsze do 8cm te największe
ps. wkrótce będę miał larwy Dynastes hercules ;-)))
pozdrawiam EMIL
-
z mojego doświadczenia ( niewielkiego żeby se ktoś nie pomyślał że ze mnie jakiś specjalista )wynika że X.gideon jest idealnym rohatyńcem na początek ,sam mam 1 samca i 3 samice no i już (po 2m-cach od wyjścia z poczwarki bo kokonów nie budują ) ok 70 jajeczek i kilka larw ;-))))
larwy będę sprzedawał myślę za jakieś 2-3 tygodnie jakby cię interesowały
L1 ma się rozumieć po jakieś 8zł /szt (oczywiście cena jest odwrotnie proporcjonalna do ilości czyli im więcej tym taniej -to tak jakby się ktoś nie znał na wzorach ;-))
pozdrawiam Emil
-
Pawcio - o jakie "syczenie" przy dotyku ci chodzi? świeć mnie
ebuke - może kupię, zastanowię sie.
Uprawnienia umieszczania postów