Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Goliat

Re: Goliat

Albo Chalcosoma atlas - poczytaj o nim. Za dużo Ci niestety nie powiem bo mam takiego ale w rameczce Kupiony jak byłem jeszcze małe dziecko gdzieś nad morzem.

jeszcze rozmyślałem nad rohatyńcem borneańskim, w końcu dostępny w Polsce, a cena w miarę (larwa koło 20 zł, imago 80zł za parę), łatwy w hodowli, duży i ładny.

Jeśli chodzi o Dynastinae to ja się szarpnołem niedawno na większą ilość L1 Dynastes hercules....To dopiero imponujący robal, z rozrodem nie ma większych problemów poza trudnościami związanyymi z równoczesnym uzyskaniem imago płci męskiej i żeńskiej (samce rozwijają się dłużej), ale i to da się załatwić trzymając L3 w różnych temp. No i rozwój trwa długo, za to ten efekt końcowy...ehhh:-]. Ale gideonki też na początek są spox, łatwe no i te ich "syczenie" przy dotyku

a ja mam żywe z tym że larwy
    kupiłem m-c temu L1 i już są duże L2(wielkość ok 7cm)
    rosną bardzo szybko na próchnie i liściach bukowych

o rozmnażaniu się wypowiem za jakiś rok jak mi się uda ;-)

ale podobno nie ma z nimi problemu poza tym że samiec może zabić samicę jeśli jest tylko jedna ,że o innym samcu nie wspomnę ;-)

dorasta w naturze do około 13cm w hodowli podobno do 10-11cm(samce) ,samice mniejsze do 8cm te największe

ps. wkrótce będę miał larwy Dynastes hercules ;-)))

pozdrawiam EMIL

z mojego doświadczenia ( niewielkiego żeby se ktoś nie pomyślał że ze mnie jakiś specjalista )wynika że X.gideon jest idealnym rohatyńcem na początek ,sam mam 1 samca i 3 samice no i już (po 2m-cach od wyjścia z poczwarki bo kokonów nie budują ) ok 70 jajeczek i kilka larw ;-))))

larwy będę sprzedawał myślę za jakieś 2-3 tygodnie jakby cię interesowały
    L1 ma się rozumieć po jakieś 8zł /szt (oczywiście cena jest odwrotnie proporcjonalna do ilości czyli im więcej tym taniej -to tak jakby się ktoś nie znał na wzorach ;-))

pozdrawiam Emil

Pawcio - o jakie "syczenie" przy dotyku ci chodzi? świeć mnie

ebuke - może kupię, zastanowię sie.

Uprawnienia umieszczania postów