Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: "Wypady na owady"

Dark Raptor
    Guest

"Wypady na owady"

Wreszcie poprawiła się pogoda i można rozprostować gnaty wyłażąc w teren. O ile wydaje się, że owady jeszcze się nie pobudziły, a już można znaleźć wiele ciekawych rzeczy. Spenetrowałem wczoraj kilka lasów i znalazłem pod korą gotowe do wyjścia rębacze szare Rhagium mordax. Bardzo ciekawie wyglądały w swoich komorach poczwarkowych (mam wreszcie dobre fotki - już wkrótce). Udało mi się schwytać duże larwy kózek (niedługo na swojej stronce), nie wiem co to za gatunek, być może zgrzypik. Najlepsze znalazłem jednak przez przypadek. Odchylam kawałek kory na powalonym dębie, a tam... dwie ogromne (z 8 cm), żółto-pomarańczowo-czerwone larwy trociniarki. Wspaniały widok i ten zapach Ponieważ generalnie motylami się nie zajmuję, zostawiłem je w takim stanie jak znalazłem (foty też niedługo chyba będą). Ponadto widziałem zaciemki (takie omarlice), larwy świetlików , gniliki, korniki, grzybce Bolitophagus, borzewki Diaperis boleti i pierwsze kowale bezskrzydłe. Pobudziły się też trzmiele i szerszenie (złapałem jedną królową i zastanawiam się czy ją podchodować). Mam nadzieję na ocieplenie w następny weekend, mam upatrzone parę ciekawych miejsc

Jak ktoś zobaczył już coś ciekawego w tym roku to napiszcie.

Dark Raptor
    Guest

Re: "Wypady na owady"

Zgodnie z obietnicą część fotek:

Rębacz szary, Rhagium mordax. 3 osobniki znalazłem w korze u podstawy pni brzóz.

A to larwa kózki. Na razie nie mogę jej oznaczyć. Dla skali wrzuciłem na dół standartową kartkę w kratkę. Larwa znaleziona w mocno zbutwiałym korzeniu brzozy. Co ciekawe obok chodników było gniazdo gmachówki.

A wczoraj znalazłem kolejne omrzele i borzewki. Oto fotka omrzela Opatrum sabulosum:

Dark, nie rób proszę tego więcej, bo później są skargi i Nook mi marudzi, że nie dość dobrze moderuję to forum.
    Miejsce na zdjęcia masz w dziale "Zdjęcia".

Dark Raptor
    Guest

Oki! Sorry za problemy, następnym razem wrzucam się na tamten dział (tutaj chodziło mi tylko o uzupełnienie wcześniejszego posta).

Uprawnienia umieszczania postów