-
Pasikonik zielony :)
Mam pytanko: Czy ktos z was hodowal kiedys pasikoniki zielone w ramach "pupilka"?
(to znaczy, w tym sensie co np. ptaszniki, straszyki, patyczaki), nie jako karmowki?
Mam zamiar urzadzic latem ladne terra, wysokie, z zywymi roslinkami, duza iloscia galazek itp. :] Jesli tak, to czym je dokladnie karmic, aby pokarm im sluzyl, i czy moglabym trzymac parke, tzn. czy by sie nie zezarly (nie znam sie na zwyczajach matrymonialnych pasikonikow :]) Z gory thx
Pozdrawiam )
-
Re: Pasikonik zielony :)
Tak, ja trzymałem, ale zezarły go swierszcze :]
-
Trzymałem pasikoniki zielone i łatczyny, ale muszę Cię ostrzec, że jest to trudna w hodowli grupa. Terrarium powinno być dość wysokie (min. 40 cm), daj też dużo ziemi (min. 6 cm). Dobrze jest urozmaicić wystrój gałęziami. Jeśli chodzi o trzymanie to najlepiej pojedynczo. Można do siebie dopuścić dopiero imagines (moje wtedy się zżarły, ale samiec zdążył „zrobić” swoje). Niestety wylęg był podobnie nastawiony konsumpcyjnie i ostatnie dwa osobniki wypuściłem na wolność. Karm je mięsem, ale taki pokarm należy często zmieniać. Przetestuj też jako żywy pokarm np. małe świerszcze lub inne miękkie bezkręgowce. Stanowczo polecam roślinożerne szarańczaki itp.
-
THX
-
Pasikonik żre tylko pokarm ruszający się czy może być też martwy ?
-
U mnie jadły i jedno i drugie.
-
do jedzenia
wszystko co ma bialko, ja mialem dwie parki imago w cisnym terra latem, karmilem mniejszymi lakawymi szaranczakami i karma dla psow, syp na miseczke karme dla psow sucha moze byc gammarus, duzo ziemii na dnie, mnie sie rozmnozyly, ale koniec lata nadszedl i je wypuscilem chopc faktycznie mlode sie zzeraja jak choler, powodzenia,
ja szukam kolorowych szaranczy, ma ktos moze??
-
Jakie w przybliżeniu były wymiary tego terra?
-
W moim przypadku 60x30x40, ale może być mniejsze, byle było wysokie.
-
A 30x30x40 starczy dla parki? Tzn. czy sie nie będą zżerać?
Uprawnienia umieszczania postów