Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: co to jest DOPA

co to jest DOPA

co to dokładniej jest DOPA

wiem, ze jest to jest coś rozkładanego przez enzym dekarboksylazę DOPA do
    N-acetylodihydroksyfenyloetyloaminy powodującej twardnienie hitynowego oskórka po wylince u stawonogów.
    tylko tyle wiem, ale potrzebowałbym cos dokładniej o tym DOPA. chociaz pelna nazwe...

Re: co to jest DOPA

yyy... N-acetylodihydroksyfenyloetyloaminy (co!? [musiałem to wkleic bo bym nie przeczytał]) kurde .. a ja myślałem że kwasik dezoksyrybonukleinowy to długa nazwa

Pozdrawiam, Piotr

P.S. Sorry ze tak bez sensu

justGreg
    Guest

dopamina (niem. Dopa od 3,4 Dihydroxyphenylalanin + amina ? łc. ammoniacum) fizjol. hormon kory nadnerczy

innej DOPY na wiem.onet.pl nie znalazłem :P

pozdro. Greg

dzieki, ja niemoglem niz nazezc... a to sie bardzo przyda, bo zamierzam zakatowac moja babke od bioli ]:->

DOPA -3,4 di hydroksyfenyloalanina, jest prekursorem dopaniny. Dopanina powstaje dopiero po dekarboksylacji DOPA. Z dopaminy powstają międzi innymi adrenalina i noradrenalina. Z DOPA powstają rownież melaniny i to właśnie brak enzymu katalizującego tą reakcję to albinizm.
    DOPA powstaje z aminokwasu aromatycznego, tyrozyny.
    Jeśli interesuje Cię coś więcej to napisz co konkretnie to spróbuje znaleźć.
    Biochemia to życie...

DOPAMINA- jedna z amin katechylowych, pelni funkcje przekaznika w synapsach w osrodkowym ukladzie nerwowym (ukl. Dopaminergiczny) Bardzo duze stezenie tego transmitera stwierdza się w obrebie Jadra ogoniastego.. (to jest w ukl. Pozapiramidowym)
    L-DOPA. jest bezpośrednim prekursorem dopaminy (patrz
    temat NI), przechodzi przez barierę krew-mózg i prawdopodobnie jest
    wchłaniana przez zakończenia synaptyczne pozostałych komórek dopa
    minergicznych, gdzie jest przetwarzana w dopaminę. Ponieważ L-DOPA
    jest w organizmie szybko metabolizowana przez dekarboksylazę DOPA,
    zazwyczaj podaje się ją z inhibitorem dakarboksylazy, który nie przekra
    cza bariery krew-mózg. Uzyskuje się przez to zwiększone wchłanianie
    do mózgu i redukcję efektów ubocznych. L-DOPA jest skuteczna we
    wczesnych etapach leczenia (choroby parkinsona), lecz staje się mniej efektywna, gdy jest podawana przez długi czas. U 80% pacjentów leczonych przewlekle powstaje dyskineza, zespół hiperkinetyczny, który przypomina objawami ruchowymi chorobę Huntingtona (patrz temat L6).
    W innych metodach leczenia farmakologicznego stosuje się substancje, jak:
    • agoniści receptorów dopaminergicznych;
    • inhibitory izoenzymu B oksydazy monoaminowej (MAO-B), które hamują rozkład dopaminy (patrz temat NI);
    • antagoniści muskarynowych receptorów cholinergicznych, których przypuszczalne działanie polega na zmniejszeniu pobudzenia GABA-ergicznych neuronów w prążkowiu przez duże bezkolcowe interneu-rony cholinergiczne.
    Inne metody, które mogą być owocne w przyszłości, to:
    • Stosowanie przeciwutleniaczy, ponieważ choroba Parkinsona jest wynikiem uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Przeprowadzone obszerne badania kliniczne nie dostarczyły jednak dowodów, że podawanie witaminy E w dużych ilościach powoduje poprawę.
    • Odkrycie zwiększonego pobudzenia receptorów glutaminianergicz-nych w chorobie Parkinsona wywołanej MPTP zapoczątkowało badania kliniczne skuteczności stosowania antagonistów receptorów głutaminianergicznych.
    • Aktywność neuronów prążkowia drogi pośredniej zawierających GABA i enkefaliny jest w chorobie Parkinsona zwiększona z powodu braku hamowania dopaminergicznego. Jednakże komórki te są hamowane zwrotnie przez interneurony GABAergiczne (rys. 2). Ilość uwalnianego GABA w tych interneuronach jest zmniejszona przez presy-naptyczne receptory adenozynowe (A2A). Stąd więc antagoniści receptorów A2A mogliby odgrywać pewną rolę w leczeniu choroby Parkinsona przez zwiększenie hamowania zwrotnego drogi pośredniej. Antagoniści receptorów A2A poprawiają zdolności ruchowe u małp z zespołem Parkinsona wywołanym MPTP.

tak z grubsza ... jak potrzebne cos wiecej to sloze pomoca...

a jak slyszales ten termin w rozmowie , to neurobiolodzy uzywaja DOPA, do okreslenia ukl. dopaminergicznego, ale tylko w slangu...

DOPA to w języku potocznym używanym przez dzieciory w szkole ocena dopuszczająca;-)))

a tak na serio to loko wyjaśł bardzo dokładnie o co chodzi wie,ęc się nie będę powtarzał

pozdrawiam EMIL

dopamina to przeciwienstwo serotoniny i jak jesz dropy (extasy) wydziela sie serotonina i dopamina po sertoninie jest fajnie bo to hormon szczescia i milosci ale jak sie serotonin skonczy do glosu dochodzi dopamina a to hormon strasznych dolow na ktore kiedys polecany strasznego psychotropa "prozac"

Uprawnienia umieszczania postów