Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: ożywienie

Re: ożywienie

stosuje sie ogolnie metode: co jest czerwone albo zolte, tego nie podajemy bo najpewniej jest trujace (agresywne kolory ostrzegaja drapiezniki "nie jedz mnie bo sie otrujesz!!!") poza tym takie 'scierwojady' to nie wiadomo jakie kwasy maja w sobie!

OK to juz nie bede probowac... W kazdym razie moje jaszczurki ten kod barwny znaja lepiej niz ja

Dark Raptor
    Guest

Mówisz, że masz grabarze na podwórku w środku miasta? Wszystkie które widziałem żyją w lasach (ew. łąki). Jeśli chodzi o toksyczność to raczej nie są szkodliwe. Ich barwa ostrzega w tym przypadku, że są niesmaczne i brzydko cuchną. Kilka razy hodowałem grabarze, ale zawsze musiałem przenosić hodowlę na działkę ze względu na zapach. Sam grabarz jest zwierzątkiem niedocenianym. Czy wiecie, że samice opiekują się młodymi, karmią je „usta – usta”, bronią i czyszczą? Jednocześnie są niezwykle agresywne wobec współbratymców i często zabijają się walcząc o padlinę.

tak, ja czytalam o tym, faktycznie ajne robaczki i co najlepsze jest ich pelno na slasku, widywalam juz je na chodznikach katowic, bytomia, no i oczywiscie przed moim blokiem

A czy ty nie mylisz ich czasem z kowalami bezskrzydłymi?? kolorystycznie prawie pasują do opisu, tylko te barwy są na odwrót, mają czerwone ciałko i dwie czarne plamki

mi chodzi o takie robaczki, co sa czarne i maja takie 2 czerwone okregi na plecach i chyba czerwona obwodke (teraz nie powiem ci dokladnie, ale jutro jakiegos znajde i go dokladnie opisze - moze tez sie okazac ze to kowal)

bo kowale żeczywiście u nas na śląsku (a przynajmniej na tysiącleciu) są bardzo pospolite i nie raz znajdywałem duże kolonie tych owadów na chodnikach, przy kamieniach i w wielu innych miejscach

Dark Raptor
    Guest

Zazdroszczę takiego wysypu, to moje ulubione chrząszcze.

Dark Raptor
    Guest

Chyba Double chodzi o to?
    Grabarz

Czy o to?
    Kowal

oooo... to mi chodzilo o kowala a nie o grabarza... Tak wlasnie sie zastanowilam, bo Double mowila, ze jedza padline, a moja mama oskarzyla je o zezarcie malwy...
    Tak czy inaczej jaszczurki ich nie chca...

Uprawnienia umieszczania postów