Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: ożywienie

ożywienie

nareszcie wiosna, świat budzi się do życia, są już pierwsze tego oznaki, właśnie przed chwilą do mojego okna dobijały się dwie piękne ćmy, niestety nie znam się dobrzre na owadach więc nie powiem wam jakiego były gatunku, ale jako że były pierwszymi w tym roku to nie skończyły jako pokarm dla moich geków...
    Nareszcie nadchodzi długo oczekiwana wiosna

Re: ożywienie

Do mnie złotook przyleciał. Chyba tak sie to nazywa...

zlotooki (uwielbiam te owady) zdarza mi sie znalezc takze zima, jak sie gdzies obudza w mieszkaniu oprocz tego po podworku galopuja mi biedronki, muchy i "grabarze" (czarne plaskie owady z czerwonymi kolkami dwoma i lamówka, jedza padline)

złotookki się wydają takie ładne i miłe ale w rzeczywistości są bardzo groźnymi mordercami, ale dla nas to nawet dobrze bo zjadają mszyce "na gramy":P

No złotooki są fajne. Często widuje je też w blokach na klatkach schodowych. Jeśli ktoś ich tam nie potraktuje "laciem" to dozimują sobie do końca.
    Ja czekam, aż Cetonie auraty będą latać. Poobserwuje je sobie. Szkoda, że u mnie ciężko jest zobaczyć turkucie. W zasadzie najlbiżej w Opolu jak była ta wielka plaga. W Katowicach nigdy ich nie widziałem.

co to są Cetonia aurata??
    kiedy była wielka plaga turkuciów, bo nie słyszałem??

chyba już znalazłem, czy jest to kruszczyca złotawka??

Dark Raptor
    Guest

Tak, właśnie w opisach gatunków jest opis jej hodowli (i chwytania.

A plaga tukruciów w opolskim była kilka lat temu. Przynajmniej wtedy mowili o tym w tv.

>"grabarze" (czarne plaskie owady
    > z czerwonymi kolkami dwoma i lamówka, jedza padline)

One sa dla jaszczurek jadalne ?? Moje szyszkowce to tylko je wachaly i na tym koniec...

Uprawnienia umieszczania postów