Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Drewnojady

Mieszany widok

Luke1811
    Guest

Drewnojady

Witam
    czym się karmi ?? moge im dać tartą bułkę i płatki owsiane?? czy musi być pojemnik z wodą czy musze zraszać wodą??musi być odpowiednia temperatura??
    Pozdrawiam

Dark Raptor
    Guest

Re: Drewnojady

Drewnojady zjedzą wszystko, nawet zdechłe myszy (przekonałem się o tym osobiście). Najlepiej urozmaicać im żarcie odpadkami z warzyw i owoców, czasem coś białkowego (kocia karma, mięso itp.). Oczywiście warto wrzucić im do terra jakiś blok próchna, najlepiej z tzw. brunatną zgnilizną (drewno rozpada się na bloczki), ale może być też dość świeże. W takim materiale samice składają najchętniej jaja i dobrze "pracują" w nim larwy. Umożliwia im też zbudowanie komór poczwarkowych, ale nie wymagają tego koniecznie. Podłożem może być ziemia lub torf. Ja stosuję grzybnię huby Ganoderma sp.
    Podłoże drewnojadów powinno być lekko wilgotne, ale bez przesady. W zasadzie nie ma problemu z gniciem, bo zwierzyna ma taki apetyt, że wymiata wszystko do czysta. Najlepiej lekko zrosić drewno raz na dwa dni.
    Jeżeli chodzi o temperaturę to im wyższa, tym szybciej się rozwijają i są bardziej skore do rozmnażania się. Ja prowadzę hodowlę w temperaturze pokojowej i nie narzekam.

Spójrz w profil Dark Raptor'a, tam masz opis hodowli tych owadów :]

ja niemam ani pruchna ani lisci. trzymam na torfie i karmie owocami miesem i larwy rosna a z nich ladne poczwarki i imago. teraz tylko czekam czy bedzie nastepne pokolenie w tych warunkach.
    czym karmicie dorosle owady?? tym samym co larwy??

Dark Raptor
    Guest

Tak. Choć larwy lubią zakąszać drewnem (dorosłym też się to zdarza).

modliszka14
    Guest

ja zwlasnego przekonania wiem ze lubia jesc trocinY napisz mi cos o gastricach ok plis czesc

Odnośnie hodowli drewnojadów polecam link: http://www.arachnoboards.com/ab/show...threadid=15216

Uprawnienia umieszczania postów