Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Uwaga na karaczany madagaskarskie...

Dark Raptor
    Guest

Uwaga na karaczany madagaskarskie...

...a dokładnie na ich odchody. Właśnie miałem okazję oglądać je po zastosowaniu metody floatacji na solance podczas ćwiczeń z parazytologii. Pod mikroskopem ukazały się ładne jaja nicieni, podobno coś jak Syphacia sp. Z tego co wiem to trudno się z tym badziewiem walczy (jeśli jest to możliwe), więc lepiej zachować pewną ostrożność i odrobinę higieny.

Ku przestrodze...

Re: Uwaga na karaczany madagaskarskie...

Cześć tutaj Grzegorz z Urwitałtu. Niezła masz hodowle owadzików.

[RED-689]
    Guest

Mysle ze nie tylko madagaskarskie i moze to byc po czesci zwiazane ze specyfika ich srodowiska.

Dark Raptor
    Guest

AH Super! Witam!
    Mam nadzieję, że już niedługo się widzimy, bo jadę z parazytologią środowiskową, a potem wyjazd zakładowy )))))
    Mam wielką nadzieję, że pogoda się nie sypnie bo planuję kilka ciekawych połowów (kruszczyce, kózki i co tam jeszcze wpadnie mi w łapy).
    Jeśli jesteś zainteresowany mogę ci przywieźć trochę swierszczy i "madagaskarskie". Wiem ,że te ostatnie cię nudzą - dużo ich widziałeś w terenie?
    Urwitałt rządzi!!

hmm zeczywiście lepiej uwazać ale ten problem jest u wszystkich karaczanów i b wielu innych owadów ... szczegulnie roślinorzernych których enzymy trawienne nie trawią dokońca pokarmu ... - to jest istny raj na ziemi dla tych paskud : P

jęsli sie nie myle to nicienie to pasożyty nie zbyt przyjemna perspektywa

Dark Raptor
    Guest

Zależy jeszcze jaka grupa. Mam nadzieję, że te są specyficzne tylko dla karaczanów :\

Uprawnienia umieszczania postów