Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Nietypowe gatunki hodowlane

Dark Raptor
    Guest

Re: Nietypowe gatunki hodowlane

Akurat ta bestia nie jest. Pod ścisłą ochroną jest pływak Dytiscus latissimus (fotka w załączniku). Niestety jeszcze tego gatunku na żywca nie widziałem.

Pozdrawiam!

PS. Dzięki Double! Nie wszyscy doceniają piękno "pospolitych" gatunków - to, że coś jest małe nie oznacza wcale, że nie jest interesujące. Dokładne poznanie biologii i ekologii chrząszczy pozwala odkryć często niezwykłe właściwości i rolę w środowisku. Ważny jest też fakt, że owady, będące najliczniejszą w gatunki grupą zwierząt, są jedną z najsłabiej badanych (co się na szczęście ostatnio zmienia).

Wyglądają ciekawie, ale dla mnie, jako dla osoby całkowicie się na tym nie znającej, wszystkie są takie same i wyglądają jak mączniki młynarki.

No więc,... powodzenia w dalszej hodowli!

Dytiscus sp. jest przebojowy! skąd zdobyłeś? opisz jeziorko
    ja kiedyś chciałem je hodować (ale zajełem się biedronkami )

Dark Raptor
    Guest

Okazy złapałem w listopadzie, tuż przed pierwszymi mrozami w bajorze na działce. Bajoro jest domowej roboty (2,5x2 m i ok. 1,5 m głębokości), brzegi są wybetonowane, ale ma półki na których bujnie rozwija się roślinność wodna. Siedzą w nim ryby (karasie i cierniki + czasem świąteczny karp) i sporo płazów, oraz kupa bezkręgowców wodnych. Mają więc pływaki bogatą bazę pokarmową. Obok pływaków Dytiscus sp. (przynajmniej dwa gatunki) trafiają się z chrząszczy drobne kałużnice, krętaki, toniaki i inne drobne pływaki. Jest więc w czym wybierać.

Uprawnienia umieszczania postów