Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Turkuć podjadek - kilka pytań o hodowli

Turkuć podjadek - kilka pytań o hodowli

Zaciekawił mnie ten gatunek (Gryllotalpa gryllotalpa)...
    Widzę że jest jego opis na terrarium.com.pl więc chyba (?) można go hodować.
    W internecie nie ma zbyt wiele informacij o nim (jak go hodować) jedynie jak go
    wytępić. Mam więc kilka pytań:

1. Czy jest on pod ochroną?
    2. Jeżeli jest pod ochroną to czy można go hodować?
    3. Czy jest łatwy w hodowli, jak go hodować?
    4. Kiedyś na giełdzie/wystawie owadów widziałem że ktoś miał t. podjadka,
    zapomniałem zapytać czy był do kupienia. Teraz chciałbym wiedzieć czy można
    go gdzieś kupić (dostać), czy jedyny sposób to go sobie z ziemi wyciągnąć...

Jeżeli ktoś go hoduje, albo wie coś na jego temat, to prosiłbym o odpowiedzenie mi na te pytania, ew. poda jakieś inne informacje.

POZDRAWIAM

Szczęśliwego Nowego Roku!

Re: Turkuć podjadek - kilka pytań o hodowli

1. nie
    2. tak
    3. tak - opis hodowli masz na tej stronce
    4. można tylko nie wiem gdzie

Skoro go sie tepi to nie jest pod ochrona . Turkucie są bardzo silne i gdy czuja sie zagrożone prubuja złapać i ugrysc napastnika . Są też nosicielami tężca więc po ugryzieniu proponuje się zgłosić do lekarza .

Żeczywiście turkuć jest ciekawy.Lecz ja jak złapie lub kupie takiego zobacze czy moja gastrica (ponad8 cm imago ale mala) da mu rade i czy go zje?.

Lobi hodowałem je i jakoś nie zauwarzyłem, że prubują ugryźć...Złapać też nie mają za bardzo czym...

A wiecie czy mozna nimi karmic pajaki ?? Czy raczej wydzielaja jakas substancje odstraszajaca jak inne zuki??

rastafaq napisał:

" A wiecie czy mozna nimi karmic pajaki ??(...)"

Nakarmić pewnie można, ale pomyliłeś listę dyskusyjną (idź na listę zwierzęta karmowe)

"(...)Czy raczej wdzielaja jakias inne substancje odstraszajaca jak inne zuki??"

A od kiedy TURKUĆ PODJADEK jest ŻUKIEM ??????????????????
    Turkuć podjadek zalicza się do PROSTOSKRZYDŁYCH poczytaj o tym trochę człowieku. Nawet w wyglądzie, żywieniu i w miejscu występowania różni się od "żuków".

Ponawiam pytanie: czy można go gdzieś kupić albo dostać???

POZDRAWIAM

Nie interesuje mnie czy wyglada jak żuk czy jak kon,tylko zadalem proste pytanie i oczekiwalem krotkiej i zwiezlej odpowiedzi.I nie pomylilem listy.

Myślę, że można nim spokojnie karmić pająki, ale zdecydowanie szkoda tak "wartościowe" owady przeznaczać na pokarm...

Jak masz chwilę to wpadnij latem i zabierz ode mnie te "wartościowe" owady, które demolują mi działkę)))))

Uprawnienia umieszczania postów