-
Kilka pytań o szarańczę
Mam kilka pytań na temat szarańczy:
1. Czy samce wydają odgłosy, jak np. świerszcze, a jeśli tak, to czy robią to przez całą dobę (jak świerszcze), czy może tylko w dzień (podobno szarańcza wykazuje dzienną aktywność)?
2. Czy szarańcza jest takim samym kanibalem jak świerszcze (te ostatnie miałem okazję hodować i okazało się, że mimo świerzego i urozmaiconego jedzenia żaden osobnik nie przeżył wylinki-był szybko pożerany przez kolegów)
3. Ile przeciętnie trwa wylinka u szarańczy i świerszczy (dzień, tydzień)?
4. Mam wątpliwości co do użycia pojników dla gryzoni jako żródła wody dla szarańczy. Gryzonie mogą z wąskiej końcówki takiego pojnika pobierać wodę długim językiem-spływa ona po języku do paszczy gryzonia. Długiego i cienkiego języka, z tego co wiem, owady raczej nie posiadają, jak więc one mogą pić z takiego zbiorniczka? Czy ktoś to widział i mógłby mi to wyjaśnić?
-
-
Re: Kilka pytań o szarańczę
chciał bym dodać że korzystanie z wodopoju dla gryzoni jest niemozliwe :/
poniewasz takie zachowania nie sa wrodzone :|
a owady nie potrafią się uczyć :/
-
glina gdzie kupiłaś szatańcze?? masz może do sprzedania ?? Jakie musi byc do nich duże terra ??
PS. Do Siego !!
-
świerszczom picie daje sie w jakiś podełkach z gąbką(może na szarańcze też poskutkuje)
-
Można stosować te poidła dla gryzoni tylko najlepiej zapchać kawałkiem gabki lub waty. I kto wam powiedział że owady nie potrafią się uczyć?? I niby dlaczego zlizywanie kropli wody ze źródła jest nienaturalne dla owadów?? Chyba nie jest dla nich wielką różnicą czy spijają krople z liścia czy ze szklanej rurki.
-
Zechciałbyś mi napisać, gdzie konkretnie trzeba wcisnąć tą gąbkę? Zmontowany pojnik dla gryzoni ma tylko jeden bardzo mały otwór na dole, z którego można zlizywać wodę. Czy to właśnie do niego trzeba wcisnąć gąbkę (żeby ułatwić owadom dostęp do wody, która będzie wtedy zbierać się na gąbce)?
-
Tak ja nie próbowałem z tym pojnikiem ale skoro w różnych publikacjach można go spotkac to znaczy że działa. Można też włożyć kawałek waty, a jeśli poidlo jest kulkowe to chyba nic nie trzeba wkładać bo kulka zamykająca ujście rurki jest stale mokra.
-
-
nie no bez przesady. Aż taich problemów z ich zdobyciem nie ma. Sporo sklepów je sprzedaje. W Zabrzu w Platanie są zdaje się pustynne po 1,50. A co do nauki to dżdżownice są pierwotniejsze niz owady, ale każde stworzenie ma pewne zdolności do kojarzenia.
Uprawnienia umieszczania postów