Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Obgryzione skrzydła

profesorek11
    Guest

Obgryzione skrzydła

Czemu moje karaczany (brazylijskie, blaberus giganteus) mają najprawdopodobniej poobgryzane końcówki skrzydeł?? Głodne chyba niesą bo zawsze mają sałate i płatki owsiane i jedzą to. I jeszcze druga sprawa. Czy można się jakoś pozbyć z ich terrarium małych białych robaków?! Jest ich pełno!!!! Zwłaszcza pod pojemniekiem z mokrym pokarmem. Karaczanom chyba nieszkodzą ale brzydko to wygląda.

Re: Obgryzione skrzydła

Prawdopodobnie twojim karaczanom brakuje białka zwierzęcego, i tego objawem jest właśnie obgryzanie sobie nawzajem skrzydeł. Dobrym źrudłem tego białka jest oczywiście mięso i sucha mięsna karma dla zwierząt.
    No i jeszcze jedno, starym osobnikom skrzydlatych karaczanów samoistnie strzępią się końcówki skrzydeł, oczywiście ze straśości.

Pozdro.

a te biale robaczki to pewnie roztocza. Najlepiej przesusz przez pare dni wszystko w terrarium, albo w ogole wymien, jezeli chce Ci sie bawic.

Te biale robacki to pewnie larwy octówek, u moich karaczanów jest ich multum, pojawiaj się gdy owoce sobie dlużej polezą. NIewiem czy nie wystarczy przesuszyć torf.

Tobasz
    Guest

nie nie wystarczy (wiem bo miałem z nimi problem)

Uprawnienia umieszczania postów