-
Re: 3 pytania dot. modliszek
widzialem juz te zdjecia i sie nad tym zastanawialem.
http://ttwebbase.dyndns.org/images/db/369.jpg
na tym zdjeciu Macrodanuria elongata widoczny jest pomaranczowawy kolor wewnetrznej strony odnozy chwytnych i moja ma wlasnie taki wzor-byc moze wlasnie ten gatunek, chyba za inne tez to maja. Tylko moja modliszka jest bardziej masywna od tych zdjec imago na terra-typica i z postury wyglada na pope spurce. Jak troche podrosnie na pewno rozpoznam jaki gatunek.
Modliszki mam ze sklepu w Czestochowie, gosc mowil ze znajomy mu z Afryki sprowadzil. zauwazylem ze Biofil chyba tez ma z tego zrodla. zajrzyj na biofil.pl tam napisal sulek "popa sp. niezonaczony gatunek, dorasta do 12-13cm"
Tak w ogole to zauwazylem ze te 4 gatunki maja bardzo podobne cechy (ksztalt odnozy chwytnych, male rozki na glowie, podobny ksztalt glowy), danurie i macrodanurie sa tylko bardziej smukle jako imago. Moze jako larwy sa masywniejsze, poszukam zdjec na necie.
Co do tej sp. viridis to mowi facet ze juz od 5 pokolen mnozy ja partenogenetycznie. wiedzialem o tym ze brunneria sie tak rozmnaza ale mysle sobie ze moze jest jeszcze jakis inny taki gatunek wiec kupilem. Z wygladu przypomina raczej hierodule niz gatrice. Ma waskie, wydluzone pronotum i zielony kolor. Jak dorosnie to sproboje ja zidentyfikowac. Sphodromantis zzwyczaj oznaczaja "sph" a to bylo "sp." Jak mi sie uda z facetem skontaktowac to go zapytam o pierwszy czlon.
Uprawnienia umieszczania postów