-
Kilka pytań na temat Xylotrupes gideon borneensis
Niedawno kupiłem samca i samice Rohatyńca borneańskiego i mam kilka pytań odnośnie ich hodowli, szukałem opisów tego chrząszcza, niestety w Internecie jest ich niewiele poza tym są skromne. Po pierwsze na grzbiecie i brzegach pancerza samicy znajdował się drobny osad koloru szaro-białego (wszystkie samice w sklepie go miały), zaś nie występował na żadnym z samców, sprzedawca powiedział, że to roztocza i wystarczy je zmyć wacikiem, tak też zrobiłem, ale ciekaw jestem, co to takiego i czy jest groźne. Po drugie, co jaki czas należy je karmić i jeśli pokarm leciutko zapleśnieje to czy może im zaszkodzić. Po trzecie, po jakim czasie od przepoczwarzenia są zdolne do rozmnażania. Słyszałem, że należy trzymać od dwóch do trzech samic i jednego samca, a czy nie zaszkodzi, jeśli będę trzymać jednego samca i jedną samicę? Poza tym samce są terytorialne a w sklepie siedzą trzy razem w jednym terra, czy zaczynają walczyć dopiero po jakimś czasie od przepoczwarzenia (te w sklepie maja na razie kilka tygodni)? I czy w terrarium powinny znajdować się jakieś, gałęzie, kamienie, kora czy wystarczy samo podłoże, co powinno wchodzić w skład podłoża i ile powinno mieć centymetrów, jeśli samica złoży w nim jaja a z nich wyklują się pędraki. Jakiej wielkości są jaja, i pędraki po wykluciu, czy pędraki można trzymać razem z imago i czy pędraki wykazują kanibalizm wobec innych? Na razie to wszystko ^_^ i z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów