Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: jaki to owad ?

Paula2
    Guest

jaki to owad ?

Wczoraj znalazłam u siebie w pokoju owada o niezwykłym wyglądzie: 6 cm długosci mniej więcej, długie zakrzywione rożki do wewnątrz i łapki z czyms co przypominało paluszki !!!! Koloru czarnego to stworzenie było. Od wczoraj męczy mnie bardzo co to był za gatunek a jestem kompletnym laikiem w tym względzie. Czy mógby mi ktoś pomoc ???
    Dziękuję

Re: jaki to owad ?

Podaj bardziej szczegułowy opis, z takm nic nie wskurasz.
    -jaki miał odwłok
    -głowę
    -czy na hitynce były jakieś fałdy
    -a najlepiej przysłać zdięcie owego żuka

Czy to wogule był żuk?

Paula2
    Guest

Nie znam się kompletnie na owadach ale wydaje mi sie że znakiem rozpoznawczym mogą byc te zakręcone dłuuuuuuuuuuuuuuuuugie czułki... Zdjęcia niestety nie mam. Może chociaż ktoś podpowie gdzie w internecie mogę sobie zdjęcia róznych gatrunków poglądac ?

a moze byl to to rohatyniec? szalenie rzadki owad

Prędzej jakiś chrząszcz z rodziny kuskowatych.

redknee
    Guest

moze latajaca krowa :P albo pizmak

Moim zdaniem, sądząc po wielkości, jest to albo Kozioróg dębosz (Cerambyx cerdo), lub borodziej próchnik (Ergates faber).
    Chyba jednak będzie to kozioróg, ponieważ na Ergatesy jeszcze za wcześ nie.

W załączniku zdięcia obydwu gatunków.

PS. Są to chrząszcze z rodziny kózkowatych. Obydwa są coraz rzadsze i znajdują się obecnie pod ochroną gatunkową.
    Pierszy z nich Rozwija się jako larwa w wolno stojących, starych ale jeszcze żywych dębach. Z roku na rok staje się coraz zadszy co spowodowane jest wycinaniem starych wiekowych dębów.

Drógi gatunek rozwija się w drewnie iglastym. Kiedys był poważnym szkodnikiem technicznym drewna. Opada słupy drewniane, podklady kolejowe itp. Jednak liczebność i liczba stanowisk tego chrząszcza z roku na rok zmniejsza się.
    Mam nadzieję, że pomogłem Pani.

Czy to był ten owad którego opisał Cerdo?

Paula2
    Guest

Bardzo uprzejmie Panu dziękuję za fachowość i zdjęcia.

Jednak to chyba nie ten gatunek, poniewaz moje znalezisko miało czułki jednoliniowe, zakręcone, skierowane do dołu i cos na kształt "paluszków" w odnóżach. Dlatego tak mnie zafascynowało - stąd moja obecność na tym forum. Na szczeście zdązyłam i zrobiłam mu zdjęcie. Postaram się zeskanować i udostępnic.

Raz jeszcze ogromnie dziękuję i pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów