-
jaki to owad ?
Wczoraj znalazłam u siebie w pokoju owada o niezwykłym wyglądzie: 6 cm długosci mniej więcej, długie zakrzywione rożki do wewnątrz i łapki z czyms co przypominało paluszki !!!! Koloru czarnego to stworzenie było. Od wczoraj męczy mnie bardzo co to był za gatunek a jestem kompletnym laikiem w tym względzie. Czy mógby mi ktoś pomoc ???
Dziękuję
-
Re: jaki to owad ?
Podaj bardziej szczegułowy opis, z takm nic nie wskurasz.
-jaki miał odwłok
-głowę
-czy na hitynce były jakieś fałdy
-a najlepiej przysłać zdięcie owego żuka
-
-
Nie znam się kompletnie na owadach ale wydaje mi sie że znakiem rozpoznawczym mogą byc te zakręcone dłuuuuuuuuuuuuuuuuugie czułki... Zdjęcia niestety nie mam. Może chociaż ktoś podpowie gdzie w internecie mogę sobie zdjęcia róznych gatrunków poglądac ?
-
a moze byl to to rohatyniec? szalenie rzadki owad
-
Prędzej jakiś chrząszcz z rodziny kuskowatych.
-
moze latajaca krowa :P albo pizmak
-
Moim zdaniem, sądząc po wielkości, jest to albo Kozioróg dębosz (Cerambyx cerdo), lub borodziej próchnik (Ergates faber).
Chyba jednak będzie to kozioróg, ponieważ na Ergatesy jeszcze za wcześ nie.
W załączniku zdięcia obydwu gatunków.
PS. Są to chrząszcze z rodziny kózkowatych. Obydwa są coraz rzadsze i znajdują się obecnie pod ochroną gatunkową.
Pierszy z nich Rozwija się jako larwa w wolno stojących, starych ale jeszcze żywych dębach. Z roku na rok staje się coraz zadszy co spowodowane jest wycinaniem starych wiekowych dębów.
Drógi gatunek rozwija się w drewnie iglastym. Kiedys był poważnym szkodnikiem technicznym drewna. Opada słupy drewniane, podklady kolejowe itp. Jednak liczebność i liczba stanowisk tego chrząszcza z roku na rok zmniejsza się.
Mam nadzieję, że pomogłem Pani.
-
Czy to był ten owad którego opisał Cerdo?
-
Bardzo uprzejmie Panu dziękuję za fachowość i zdjęcia.
Jednak to chyba nie ten gatunek, poniewaz moje znalezisko miało czułki jednoliniowe, zakręcone, skierowane do dołu i cos na kształt "paluszków" w odnóżach. Dlatego tak mnie zafascynowało - stąd moja obecność na tym forum. Na szczeście zdązyłam i zrobiłam mu zdjęcie. Postaram się zeskanować i udostępnic.
Raz jeszcze ogromnie dziękuję i pozdrawiam.
Uprawnienia umieszczania postów