Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Wilgoć i podstawa terrarium OSB

Mieszany widok

Wilgoć i podstawa terrarium OSB

W jaki sposób radzicie sobie z wilgocią podczas pryskania,tak żeby OSB nie nasiąkało wodą? Jakie i jak macie zrobione dno w terrariach aby woda nie przesiąkała. Chcę zrobić duzę terra dla legwana i boję się że OSB będzie sie rozwarstwiać i nasiąkać a na dnie zbierająca się woda będzie przecuekać ...proszę o podpowiedz...to pilne

Re: Wilgoć i podstawa terrarium OSB

Na temat OSB niech się wypowiedzą posiadacze takich terrariów, natomiast u siebie w terrarium wykonanym ze zwykłej płyty meblowej dno zabezpieczyłem w ten sposób, że wstawiłem 10-cio centymetrowej wysokości ,,akwarium'' zakrywające całe dno. Koniecznie trzeba w takim przypadku uszczelnić je silikonem z bocznymi ściankami, żeby spływająca woda nie dostała się pod spód. Nawet gdybyś wylała parę litrów wody to będziesz miała błoto, a nic nie będzie przeciekać.

też takl myślałam tylko skąd ja wezmę terrarium o podstawie 1m/1m:P A nie da się jakiejś warstwy kleju,zaprawy lub farby nałożyć na dno terrarium aby zabezpieczyć czy to nic nie da?

Conqueror
    Guest

folię położyć na dno i do granicy podłoża....

albo wyłożyć płytkami... tylko troche bedzie ważyć ;/

Ja mam z meblowej, wykleilem dno gumolitem, uszczelnilem sylikonem, trzyma sie.

wystarczy folia plastikowa.I dzieki temy mozesz odrazu wyjmowac folie np z torfem
    latwo sie sprzata i nie przecieka

jest cos takiego jak folia w plynie... malujesz nia jak farba a jak wyschnie to nie przepuszcza wody...i mozesz tym pomalowac cale terra anie tylko spod a i co najwazniejsze nie jest toksyczne...

Rozumiem że kupię to w każdym markecie budowlanym.A wiesz może jaka jest tego firma i ile kosztyje?

Ja mam 2 legi w terrarium z osb. Bez zabezpieczenia na spodzie z osb jest ziemia i tyle. Nie było z tym żadnych problemów, tylko po wymianie ziemi nie spryskuję przez pare dni, aż ziemia na spodzie wyschnie. W tedy można robić wszystko, ziemia z wieszchu jest lekko wilgotna, ze spodu jest sucha i gdy moje gady wylały wode, to ziemia to wchłonęła i wyschła znowu. System banalny, ale skuteczny.

Uprawnienia umieszczania postów