Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: pleć, świerszcz bananowy

Zion
    Guest

pleć, świerszcz bananowy

Aż się boję o to pytać)
    Czym różni się świerszczyk rodzaju męskiego od odpowiednika żeńskiego?
    W jednym przypadku na grzbiecie występują poprzeczne ciemne paski. Mam a raczej chcę mieć hodowle karmową gryllodes sigillataus, oczywiście czytałem jakie powinienem zapewnić im warunki, zapewniłem, moje największe świerszcze mają ok 1,6 cm, te bez pasków na grzbiecie, te z paskami ok 1,3 cm. Czy to są osobniki za młode?
    Pozdrawiam i o wyrozumiałość proszę, więcej takich pytań mieć nie będe )

Re: pleć, świerszcz bananowy

Przede wszystkim samiczka ma z tylu pokladełko (taki dlugi, wystający styk), ktorym sklada jajka do konca rozwiniete po ostatniej wylince. Chyba u tego swierszcza nie ma skrzydel, ale nie jestem pewien. Czasem mają a czasem nie, roznie bywa.
    Dorosly samiec ma skrzydla i uzywa ich jako budzika w nocy, hehe :> Nie, zartuje, pieknie grają i tyle
    Pozdrawiam

Huhros
    Guest

zgadzam sie z Harim - ale jest jedno ale: pieknie graja ? w sumie to tak, ale po kilku dniach ma sie juz ich maksymalnie dosc! hehe

Moby_
    Guest

gdzie kupiles swierszcze bananowe?ja szukalem i nigdzie nie znalazlem

Zion
    Guest

Ja Świerszcze mam z czwartkowej giełdy zoologicznej w Łodzi.
    Moje świerszcze nie grają , ale podobno gatunek świerszcza bananowego nie jest zbyt dokuczliwy i nie gra.
    Pozdrawiam

w lodiz na gieldzie mozna kupic bananowce
    zeczywiscie nei graja az tak glosno mniej denerwujaco i co wazne sa to najmniej agresywne swierszcze

Huhros
    Guest

to, ze jeszcze nie graja, nie oznacza wcale ze nie beda grac- poczekaj az samcom wyksztalca sie skrzydelka i jeszcze zdazy ci sie znudzic te ich "cykanie"

Po I:
    -samiec jast mniejszy od samicy,
    -samiec używa skszydeł do grania i posiada na odwłoku tylko 2 "przydatki"(wąsiki-nie wiem jak się one nazywają u samców)
    Po II:
    -samica większa od samca,
    -samica na odwłoku posiada 3 przydatki(środkowy,pokładełko,jest o wiele dłuższy od pozostałych-tyczy się to dojrzałych samic-nie dojrzałe samice mają również takie pokładełko ale jest ono o wiele mniej okazałe).
    Tyle chyba wystarczy do rozróżnienia płuci o świerszczy.
    Pozdrówki i powodzenia w chodowli świerszczyków!!!ELO!!!

Uprawnienia umieszczania postów