Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Krocionogi -rozmnazanie i dalsze procesy

Re: Krocionogi -rozmnazanie i dalsze procesy

dziekuje ci za te wszystkie odpowiedzi napewno sie przydadza.jak cos bede potrzebaowal w przyszlosci to licze na ciebie

pozdrawiam padre

Nie ma sprawy Dodam jeszcze że krocionogi sa długowietrzne.
    Możliwe że żyja nawet powyżej 5 lat. jak na takie stawonogi.
    Obiłomi się o ucho że nawet 30 lat,Niewiem czy to prawda?

Cześć

kolejne pytanie
    czy wylinka krocionoga ma wplyw na zaplodnienie samicy?
    chodzi oto ze moja samica chyba bedzie miala wylinke a byla przed nia zapladniana i czy podobnie jak u ptasznikow nic z tego niebedzie??
    i czy trzeba bedzie spowrotem samca na nia puszczac?

pozdrawiam padre

a czy krocionogi są jadowite jak tak to jak bardzo??

Właśnie, ja z tym się jeszcze nie spotkałem, możliwe że może stracić po wylince nasienie samca . Samica która się schowała nie musi wcale przechodzić wylinki .
    Jeśli tak by się jednak stało to samiec powinien to naprawić.

Cześć

Witam.
    Krocionogi nie są jadowite ( Spokojni roslinożercy z małymi wyjatkami), tylko ich bliscy krewniacy skolopendry.
    Krocionogi wydzielają czasami w czasie niepokoju i podrażnienia substancje zapachowe, o mocnej woni.

Looo
    Guest

Re: Krocionogi -literatura

Super ze poruszacie taki temat i uwazam ze przedstawionych zostalo duzo najcenniejszych informacji- obserwacji hodowcy
    Padre218-jesli szukasz jeszcze informacji o ich budowie itp. to moze warto zajrzec do "Bezkregowcow" Czeslawa Jury (podrecznik dla studentow biologii) . Jak chcesz to moge jeszcze czegos poszukac, ale z gory mowie ze opisy nie dotycza chodowli terraryjnej, a traktuja o budowie zewnetrznej, wewnetrznej, przystosowaniach...slowem biologia gromady wije( Myriapoda) i podgromady dwuparce (Diplopoda). Wiesz, wydaje mi sie, ze jesli cos hodujesz to warto wiedziec cos wiecej niz temperatura i pokarm...i precyzyjnie naztwac czesci ciala
    Ps- jesli bedziesz mial problem z "przeczytaniem" (tzn.rozszyfrowaniem pojec biologicznych) to sluze pomoca-moge przetlumaczyc Ci to z "polskiego na nasze".
    Pozdrawiam i zycze sukcesow w dalszej hodowli-obiekt masz fascynujacy

cze. napewno przeczytam cos wiecej na krocionogach w koncu budowa to tez podstawa aby cos wiedziec o hodowanych naszych pupilach.jesli znasz jeszcze jakies ciekawe artykuly to mozesz podac autora i tytul .

pozdrawiam wszystkich terrarystow.padre

krocionogi moga wydzielać substancje drażniące (pochodne cyjanku!). Dzieje sie tak przy mocnym podrażnieniu mechanicznym (np ściskanie). Nie należy więc ich zbyt często brać na ręce.
    Krzychu - to co masz to pewnie te co i ja - Graphidostreptus giganteus (taka nazwę przysłali mi mailem). Prawdopodobnie to to. U mnie też ładnie sie mnożą i dość szybko rosną (młode mają już po około 3-4cm a mają 6 miesięcy).

Uprawnienia umieszczania postów