-
co to za świerszcz???
jak ktoś wie co to za gatunek świerszcza to chętnie się dowiem poztym mam pytanie czy to jest samica?
-
Re: co to za świerszcz???
samica domowego, aczkowliek moze to byc rowniez czerownoglowy
-
Bardziej chyba wygląda na czerwonogłowego (Gryllus assimilis)
-
tak myslisz? może masz racje 1 kosztuje zete jak na mój gust troche drogi ale myślisz że ten na fotce to samiczka?
-
to 100% samiczka. Jeszcze przed ostatnia wylinką. Co do gatunku nie wiem (mam czarno-biały monitor).
-
od wczoraj choduje świerszcze więc prosze bez śmiechów. Czy jeśli jest przed ostatną wylinka to czy może składać jaja? i skąd wiesz żę jest przed ostatnią wylinka?
-
Samica, bo ma pokładełko do składania jaj. Ale jeszcze nie jest w pełni dorosła. po wylince pokładełko będzie dłuższe i wtedy powinna się spotkać z samcem
-
)))))
jaj jeszcze składać nie może.
Po następnej (już ostatniej) wylince widoczne pokładełko (taki olec sterczący z odwłoka) znacznie sie wydłuży. Będzie długości +/- całego swierszcza i bedzie sporo szczuplejsze niż teraz. Wtedy bedzie mogła składać jaja. Poza tym rozwiną się skrzydła (no chyba, że to forma genetycznie pozbawiona skrzydeł - ale zawiązki ma więc raczej będą).
Najlepiej poszukaj jakiejś dobrej książki do zoologi (takiej kilkutomowej) i tam znajdź rozdział o rozwoju owadów. Prawie zawsze jest to tłumaczone (rozwój prosty) na przykładzie świerszcza. Przy odrobinie szczęścia trafisz nawet na dokładne rysunki. Niestety nie przypominam sobie w jakiej zoologi można to znależć na 100%.
-
hmmmm
2 min spóżnienia ((((
-
To teraz odzielić je od siebie czy niema najmniejszego znaczenia że żyją z samcami? Apropos mam 3 samiczki i 3 samce czy świrszcze walczą o partnerki?
Uprawnienia umieszczania postów