-
Re: Pytanie
Fryta, kiedyś coś wspominałeś, że Ci się krzyżowały rożne GATUNKI Pachnoda. :/
Z tym krzyżowaniem w obrębie rodzaju może być po części i tak, że systematyka jest tworem sztucznym, a więc nie koniecznie jedne gatunki muszą być ze sobą tak samo spokrewnione w obrębie np. rodzaju. Zachodzi tu granica bardziej płynna niż tak radykalna. I całkiem możliwe, że pomimo iż mamy do czynienia z różnymi gatunkami, to można uzyskać krzyżówki (hybrydy), które nawet będą płodne.
-
Zdaję sobie z tego sprawę. Zreszta o tego typu krzyżówkach napisał m. in. Peter Curik w "Żive drahokamy w terrarich". Troche miejsca poświęcił tam krzyżówkom.
Co do systematyki to tez racja. Sztuczna i nie do konca dokładna. Jak pisałem magisterkę długo zastanawiałem sie czy Pachnoda marginata peregrina traktować jako gatunek czy podgatunek. Przeważyło to pierwsze choć nadal nie jestem na 100% pewien. Zdania były podzielone. Wiekszość baz danych systematyki okresla je jako "species" a nie "subspecies" ale nazwa jest 3 członowa, więc podgatunkowa.
Spotkałem sie też ze stwierdzeniem, że okreslenie "podgatunek" juz nie jest uzywane i jest nieaktualne.
Nie wiem jak jest dokładnie. Nie jestem systematykiem, nie wiem nawet gdzie dokładnie szukać tak szczegółowej i aktualnej systematyki. Przy magisterce w tej sprawie radziłem sie mądrzejszych i bardziej doswiadczonych zoologów.
-
Co się stanie jak mi się skrzyżują?
Potomstwo nie bedze płodne o to chodzi?
-
potomstwo moze być płodna ale nie musi. Poza tym nie koniecznie musza sie krzyżować. Zależy jakie gatunki masz.
Uprawnienia umieszczania postów