-
Re: Mole woskowe
Pamietajcie proszę, że to szkodnik - pasożyt uli i hodowla winna być zabezpieczona przed ucieczką zarówno larw jak i imago.
Cahir
-
-
Zeby nie uciekaly mozna przed wyjeciem porcji owadow do skarmienia wstawic caly sloj z hodowla do lodowki na jakies pol godziny - molom to nie zaszkodzi a beda zdecydowanie mniej ruchliwe.
Jeszcze jedna uwaga zapasy wosku dobrze trzymac w zamrazarce - ja kiedys (na wiosne) zostawilem torbe z kupionym od pszczelarza woskiem na balkonie - musialy byc tam jaja moli bo kilku tygodniach wosku juz nie bylo - bylo gorace klebowisko gasiennic....
-
Koniecznie w zamrażarce lodówka nie wystarczy w lodówce dobrze rozwijają się gąsienice.Z podawaniem jest tak można wstawić słoik do terrarium uchylić przykrycie i kontrolować ilosć wydostających się moli jezeli moli jest mało można zostawić odsłoniety słoik, moje kameleony były przyzwyczajone do słoika i same na brzegu słoika polowały na mole. Ja hodowałem barciaka w kilku litrowych słoikach.
Powodzenia.
-
Czy można skarmiać i larwy i imago? Czy larwy nie zagrazaja w jakis sposob jaszczurkom?
Qrcze fajny pomysl, młode agamki żrą jak głupie można by oszczędzić
-
Można...
Larwy są miękkie i nie posiadają tak twardego chitynowego pancerza na głowie, jak to jest u mączniaków, ani nie mają żadnych zapędów przegryzania się i uciekania z niebezpiecznego środowiska, jakim jest np. żołądek jasszczurki.
Żeby to lepiej zobrazować... widziałaś jak wygląda liszka motyla...?
-
Jedyne znane mi zagrożenie związane z larwami moli to możliwość otłuszczenia u jaszczurek. Ale to można regulować podając ograniczone ilości larw. Jak zwykle najlepiej stosować różne pokarmy. Ale mole mogą być obok świerszczy jednym z głównych pokarmów.
-
Nie ryzykowałbym karmienia gąsiennicami - chyba ,że przed podaniem je przekłujesz igłą (brutalne ale skuteczne).
-
I znow sprzeczne informacje ..
Dlaczego bys nie ryzykowal? Co ma dac przekucie ich igla?
-
W książce Uwe Dost "Zwierzęta w terrarium" jest info, że można skarmiać imago i larwy. Larwy są bardzo tłuste (18% - mączniak 13%) i niektóre gady mają problemy z ich trawieniem, mimo iż chętnie je jedzą.
Cahir
Uprawnienia umieszczania postów