-
Jadowita żaba rogata
hej, znalazłem ciekawy atrykół w którym jakiś tam profesor zrobił wystawe hodowli płazów i ma jadowitą żabę rogtą:
" Na egzotycznej ekspozycji zgromadzono kilkadziesiąt gatunków zwierząt, z którymi nieczęsto mamy do czynienia. Zielony wąż boa, który zawinął się wokół gałęzi i trochę większy, tęczowy, wzbudzały największe zainteresowanie zwiedzających. (...) W akwarium obok, na kamienistym podłożu, rozpłaszczyła się żaba rogata, również bardzo niebezpieczna.
- Trzeba z nią uważać, bo jest jadowita - tłumaczy Waldemar Jastrzębski z Warszawskiego Związku Akwarystów, który zorganizował wystawę..."
przecież te żaby które są chowane w terrariach niesą jadowite-to oco tu chodzi???
-jakby co to tu jest linjk do stronki gdzie to znalazłem:
http://www.tygodnik.fishing.pl/38/aktual.html
Pozdrawiam
-
Re: Jadowita żaba rogata
"Zielony wąż boa" hehe nie ma to jak polskie nazwy...
W zasadzie prawie każdy płaz bezogonowy jest do pewnego stopnia jadowita a właściwie trujący, podejrzewam że o to chodziło, a organizator mógł się znać na płazach tak jak przeciętny Amerykanin na geografi Europy...
-
Chcial chyba powiedziec trujacy bo miedzy zwierzakiem jadowitym a trujacym jest roznica.
A co do zielonego węza boa(czyt.Corallus caninus) spytaj sie jaka to populacja to tez pewnie bedzie wiedzial
-
yyy-to znaczy jak sobie potre oczy po tym jak ją miałem na ręku to mogę mieć np. zapalenie spojuwek-czy może bardziej toksyczna???
dzięki za odp.
-
No ale żaby w skórze wytwarzaja jad z tego co pamietam
-
nie jad tylko trucizne jak już. Zresztą rogacze pod tym względem na pewno nie są niebezpieczne. Najgorsze są ropuchy i oczywiście drzewołazy, tyle że te drugie biorą trucizne z pokarmu, a nie wytwarzają jej same.
Uprawnienia umieszczania postów