Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: kto mi odpowie?

Nefra
    Guest

kto mi odpowie?

słuchajcie, mam dylemat... mam na działce koło domu studnię głębinową. Jest to głebokie na 1,30m krąg z betonem na spodzie, ale pokrytym warstwą piachu ( ropuchy jak wpadają to spokojnie się zagrzebują). I żyją tam zwierzątka, które wydają się nam traszkami. Piach na dnie jest wilgotny, wpadają mrówki, żyją ślimaki pomrowy. Ropuchy i żaby, które stamtąd wyciągneliśmy w zeszłym roku, były zdeformowane, chyba z głodu (duże głowy, małe chude tułowie). I wyciągneliśmy też traszki (chyba traszki) - wpuściliśmy do pobliskich stawów. Kłopot w tym, że znowu są... i nie wiemy, czy one to miejsce wybierają celowo - bo warunki im się podobają, czy też, tak jak żaby i ropcie - wpadają i nie potrafią wyjść. Innymi słowy: wyciągać je ,tak jak inne płazy? Czy zostawiać , jak ślimaki??? Dodam jeszcze że studnia jest w miejscu odlagłym od zbiornika wodnego i wody w niej nie ma (głębinówka).

djtommi
    Guest

Re: kto mi odpowie?

wedlug mnie to zwiabione owadami i wilgocia ida tam a pozneij nie moga sie wydostac tak przynajmniej jest z tymi wychudzonymi zabkami. moze wloz tam jakas galaz to beda mogly sobie wychodzic.

Nefra
    Guest

Niezły pomysł, tak, zrobię jakąś "drabinkę".......Czy po takiej gałęzi wydostanie się też duża ropcia i mała grzebieniuszka ?????
    I jeszcze coś.....czy to na pewno są traszki??? Są całe brązowe, grzebień na ogonie ledwo zaznaczony, pod brzuszkiem trochę pomarańczu i są małe - takie 6cm góra...

djtommi
    Guest

to moga byc to salamandry plamiste ale nie musi to oznaczac ze jest im zle bo warunki moga miec tam bardoz dobre bo woda i robale jak dasz jakas szeroka chropowata galaz lub deske to powinny dac rade jak bardzo bed a chcialy wyjsc tylko zostaw ja na dluzszy czas albo na zawsze

Nefra
    Guest

Salamandry.... chyba nie.... ja mieszkam koło Łodzi, tu ich chyba nie ma????

djtommi
    Guest

moze to byc traszka grzebienisata bo to by pasowalo do twojego opisu.

Nefra
    Guest

Dziękuję za pomoc, postąpię Tomku, według Twojej rady.

Takie "kwiatki" tu opowiadacie, że głowa boli. Całe brązowe salamandry ? To chyba mutanty po Czernobylu .
    Prawdopodobnie są to traszki zwyczajne, a studnia to typowy przykład tzw. pułapki ekologicznej. Tak określa się miejsce w które zwierzęta wchodzą, ale nie mogą się już wydostać. Niestety jest takich miejsc sporo i warto byłoby zadbać, aby je zlikwidować. Drabinka tu niestety nie pomoże. Żaby, traszki, ropuchy, grzebiuszki nie chodzą po drzewach, będą spadać zanim się wydostaną. Najlepiej takie coś zasypać. Oczywiście jest to bardzo dużo roboty jeśli użyjemy ziemi, ale można zrobić tak, żeby wrzucić tam dużo gałęzi, darni, siana, czego tylko się da, a co jest do znalezienia w pobliżu. Powodzenia w ratowaniu płazów !

Nefra
    Guest

Gdybym się nie zastanawiała, czy to miejsce jest pułapką ekologiczną nie pisałabym tutaj. Tak przecież brzmiało moje pytanie zaczynające ten wątek.
    Jak już pisałam, studnia ma 1,30 a może nawet 1,50 m głębokości, a do tego nie jest to NIECZYNNA studnia, tylko właz do studni głębinowej - zasypanie ziemią nie wchodzi w rachubę, a przy tej głębokości i szerokości , usypanie górki z gałęzi chyba nie jest możliwe. Niemniej będziemy na dniach próbować coś wykombinować, aby zniwelować wysokość. Robercie, chyba zwierzaki, które wymieniłeś dałyby radę wychodzić po jakiejś kombinacji stopni z pustaków, kamieni ,cegieł i stosu gałęzi?
    Można by to ustawić naokoło ściany z tendencją wzrostu ku górze. Ropcie na pewno by wylazły. Nie wiem jak żaby i traszki... Na dodatek uświadomiłam tu u Was sobie, że te traszki pojawiają się dość małe... może one tam się rozmnażają? Bo w tym miejscu jednak piasek jest trochę wilgotny, a jak wokól jest susza, to może?
    I jeszcze poradźcie mi gdzie wypuszczać złapane traszki. Jeśli żyją na mojej działce, to znaczy ,że dadzą sobie radę normalnie w trawie???

djtommi
    Guest

gdzies kolo wody, nie wiem co masz na dialce ale najlepiej kolo najblizszego zbiornika wodnego a jak bedzie ich bardzo duzo to do roznych zbiornikow.

Uprawnienia umieszczania postów