-
łączenie różnych gatónków żabek
Cze tak jak w temacie. Mam 5 szt rzekotek żabich i mam zamiar zrobić duże subtropikalne terrarium, ze spora ilościa epifitów itp. i mam pytanko, jekie gatunki żabek moge polaczyć z żekotkami żabimi? Chodzi mi o jakieś 3-5 gatónków żeby sobie razem żyły. mogły by to byc np. Kassina maculata; Leptopelis vermiculatus; Hyperolius argus; Leptopelis barbouri? no i do tego żecxz jasna moje rz. żabie! Prosze odpowiedzcie
Pozdro
-
Re: łączenie różnych gatónków żabek
Nie wiem, czy małe np. hyperoliusy nie zostaną pożarte przez duże rzekotki żabie.
-
hyperki raczej nei pozyja dlugo najlepiej patrz po wielkosci i jak bedzie podobna to raczej sobie poradza, dla tylu gatunkow to beidzesz musial miec terra wielkosci pokoju bo kazdy z nich raczej woli zyc w grupie. wiec nie wiem czy CI sie oplaci robic terra wielkosci paru metrow, koszty pradu byly by olbrzymie no i pozywienie...
-
Lepiej wieksze stado rzekotek zabich. Taka wielka grupa bedzie cieszyc oko
-
Hm.... Pomysle jeszcze. Ale nie macie żadnych zastrzeżeń co do lączenia pozostalych gatonkuów? Terra by mialo wymiary gdzieś takie? (narazie przypuszczenia) 95cm szerokość 60cm głębokość i 120cm wysokość a raczej to by nie było terrarium tylko paludarium a raczej takie pól na pół. Terra z wmontowanym duzym basenem ok 15-25cm glębokości. A z karmieniem to by nie bylo problemu! Co wy na to?
Pozdrowionka!!
-
Rzekotki moga pozjadac inne zaby. Lepiej trzymac tma jeden gatunek. A Kassiny to w ogole tam nie pasuja.
-
Dlaczego uważasz że nie pasuje? wymagania praktycznie takie same! temperatora, wilgotność wielkość nawet taka sama jak rz. rzabich!
-
Nie wystepuja na tych samych terenach, zupelnie inny biotop, nie pasuja tam, ale rob co chcesz... Ja bym pozostal na duzym stadzie rzekotek zabich zamiast bez sensu i na sile laczyc gatunki.
-
tym bardziej ze cassiny to raczej w takim paludarium to nie mialy by zycia ale te terrarium nei jest duze wiec radze same rzekotki zabie no i moze rzekotki zielone.
-
zielone do żabich są za małe. Żabie są bardzo żarłoczne i potrafią zjeść nawet swoich pobratyńców jeśli różnią się rozmiarami. Myśle że do żabich mogłyby się nadać Litorie lub jakieś Rhacophorusy, Polypedatesy itp. Ogólnie wszystko, co ma podobne wymiary i wymagania. Oczywiście z wyjątkiem gatunków mocno trujących.
Uprawnienia umieszczania postów