Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: kumaki

kumaki

Witam wszystkich!!! Moje kumaki (6 szt.) zamieszkały dzisiaj w nowym zbiorniku. Zauważyłem, że 4 są jasne zielone a 2 są bardzo ciemne (samce). Od czego to może zależeć? Warunki wszystkie mają jednakowe. Samce ściemniały po ok. 2 godzinach. Może są zestresowane?

M.I.R.A.S.
    Guest

Re: kumaki

To że są ciemne, podczas gdy inne są jasne jest oznaką zestresowania , gdyby były złe warunki to wszystkie byłyby ciemne.

A tak pozatematem- usuń kamienie jeżeli masz w zbiorniku bo później mogą wyjść powikłania jakieś.

Dzięki. Mam w części wodnej duży korzeń i kilka gładkich kamamieni wystających ponad powierzchnię. Chętnie na nich przesiadują. Jakie w związku z tym mogą być powikłania? Będę wdzięczny za dobre rady )

M.I.R.A.S.
    Guest

Troche nie jasno napsiałem, chodziło mi o takie bardziej chropowate i ostre kamienie, ponieważ kumaki czaem lubią się wciskać w szczeliny . Tak też było u mnie-chowały sie na brzegu pod większy kamień , po jakimś czasie zauważyłem małe otarcia na powiekach , niestety za póxno zareagowałem i przerodziło się to w ropień :/. Właśnie są w trakcie leczenia.

Tak pozatym to pamiętaj o przykrywaniu zbiornika (mi raz jeden nawial :P ). Jeżeli nie masz filtra to często zmieniaj wodę. Zauważyłem że w brudniejszej wodzie są mniej aktywne i mają ciemne ubarwienie ( no kto chcialby siedziec w gnojówce:P ).

Uprawnienia umieszczania postów