Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: hyperoliusy

hyperoliusy

Witam.
    Mam pytanko - czy w terrarium mogę połączyć dwa gatunki tych żabek?? Chodzi mi o parke hyperolius puncticulatus i hyperolius concolor. Planuje teraz zrobić wieksze terrarium i myślałem żeby sobie własnie concolorków dokupić parke. Czy samce nie bedą wobec siebie agresywne? Oczywiście w terra chcę mieć sporo kryjówek itp.
    pozdrawiam

djtommi
    Guest

Re: hyperoliusy

mysle ze nei powinno byc problemow chyba ze masz jakies bardzo male terra

spokojnie możesz trzymac razem. Hyperoliusy to spokojne żabki.

Hym. Widze że każdy mówi mi coś innego :-|
    Gdzieś czytałem że nie można trzymać dwóch samców tego samego gatunku razem, ale pewnie to kolejne brednie jakie mozna wyczytać na stronkach. I takie pytanko, czy trzymaliście sami w ten sposób?

Ja bym uwazal ze wzgledu na ryzyko skrzyzowania sie. Skoro mozna skrzyzowac nawet Lampropeltisyz Pantherophisami (dawne Elaphe) to tym bardziej mozliwa jest krzyzowka w obrebie rodzaju.

djtommi
    Guest

no tak to jest inny aspekt tego pomyslu ale on tylko sie pytal czy mozna ;P

witam,

Hyperoliusy moze i sa spokojne wobec innych gatunkow, natomias w obrebie swojego gatunku samce posiadaja duze terrytoria przy 2 samcach minimum wydaje sie 100 cm dlugosci, no i duzo kryjowek mysle ze w takim terra krzywda im sie nie stanie

co do terytorializmu między samcami w obrębie gatunku, to nie wiem, ale słyszałem że nawet korzystniej jest mieć kilka samców co sprzyja rozrodowi, ale to tylko to co ja słyszałem A co do tworzenia krzyżówek, to nawet jeśli są one tu możliwe to nie sądze aby żabki łączyły sie z nie swoim gatunkiem mając go także do dyspozycji. Ja osobiście trzymam Hyperoliusy już dorosłe z anolisami zielonymi. To oczywiście zupełnie inna bajka, ale wiem że względem innych zwierząt żabki sa spokojne.

wedlug mnie jest to calkiem mozliwe, zabkom mozebyc wszystko jedno. Ja jestem zdecydowanie temu przeciwny, zwlaszcza, ze NIGDY nie bedzie pewnosci co do czystosci genetycznej i przynaleznosci mlodych, bedzie za to wprowadzanie kundli na rynek...

a ja myśle że będzie pewność bo oba gatunki zupełnie inaczej. Poza tym nie możemy ząłie pełno hybryd :/ tak samo hybrydy musiały by sie tworzyć na wolności (wiem wiem o żabach zielonych ale to wyjątek). Poza tym od hodowcy słysząłem że Hyperoliusy są bardzo spokojne, że można trzymać razem nawet osobniki różnych wymiarów i różnych gatunków razem. Sam tego nie sprawdzał więc nie dam sobie głowy odciąć. Ale wątpie żeby sie mieszały mając partnerów własnego gatunku.

Uprawnienia umieszczania postów