Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: żaby trawne jako pokarm dla rogatej?

Re: żaby trawne jako pokarm dla rogatej?

Nie chcialbym karmic bezkregowcami- trzeba posypac je wapniem, a wtedy moja zaba je wypluwa ;( A co myslicie o slimaczkach Achatina iredalei? Bede mial niedlugo, podobno nadaja sie na pokram- i maja wapienna skorupke

o karmieniu ślimakami a w szczególności gatunkami posiadającymi skorupy to jeszcze nie słyszałem-właśnie wpadłem na pomysł,żebyś założył hodowlę "nagich" ślimaków-są wysokobiałkowe i nie mają w przeciwieństwie do myszy dużo tłuszczu-tylko żeby ich nałapać musisz czekać na porządną wiosnę a zanim sie rozmnożą to jeszcze dłużej ale chyba warto-poszukaj coś w necie na ten temat,możę się uda

W tym opisie, do ktorego podales link jest napisane o karmieniu slimakami. A te w skorupach beda lepsze- jak mowilem, zaba nie polknie jedzenia z dodatkiem wapnia- posypanego czy utaplanego ;/ A te w skorupie maja przynajmniej zawartosc wapnia jakas.

Zgadzam się z Tobą-w tym linku nie było zastrzeżenia że mają to być "nagie" ślimaki.Rogata ma na tyle mocne szczęki że sobie poradzi a że mają wiecej wapnia to fakt.Co do karmienia karaczanami to zawsze możesz podawać robalom witaminy i one jedząc wzbogacony w taki sposob pokarm będą je zawierały.Ślimaki ok )))))

MIDO
    Guest

Wszystkie płazy w Polsce są prawnie chronione ,wiec daruj sobie skarmianie żaby rogatej naszymi rodzimymi gatunkami.

Gdybys poswiecil chwile na przeczytanie choc 3 pierwszych postow, wiedzialbys, ze mialem nieaktualne dane i juz nie zamierzam tego robic.
    Ktos ma jeszcze pomysl na urozmaicenie diety zaby rogatej?

Wszystkie płazy w Polsce są prawnie chronione, większość posiada pasożyty wewnętrzne, które mogą źle wpłynąć na zdrowie tropikalnego płaza.
    Niewiem z czym mylicie żabę dalmatyńska ale to co widywaliscie to na pewno nie jest Rana dalmatina, której występowanie ogranicza się w Polsce tylko do Bieszczad (widziałem ją tam

Już się przyznaję do błędu-pomyliłem się z moczrową a ta rzeczywiście nie jest taka rzadka-przepraszam za wprowadzenie w błąd i dziękuję że zostałem "oświecony" )))

A ja nadal twierdze, ze ja widzialem ;P Pamietam, ze widzialem 2 gatunki brazowych zab ktore nie zyly w jeziorze- i roznily sie od siebie dosc widocznie. Raz znalazlem tam rzekotke, naprawde Piekna byla, zanioslem ja z dala od domkow by miala spokoj.

jeżeli widziałeś dwa gatunki żab brązowych to : pierwszy gatunek:trawna; drugi:moczarowa i to by było na tyle chyba rzekotek widziałem sporo,u nas nad zalewem przed tamą przynajmniej był kilka lat temu staw czy coś w tym stylu i tam płazy odbywały gody-było sporo gatunków,między innymi rzekotki.Jak się zrobi cieplej to wsiądę na rower i podskoczę zobaczyć ,może jakiś zdjęć porobię nawet

Uprawnienia umieszczania postów