Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Pytania odnoście rogacza...

djtommi
    Guest

Re: Pytania odnoście rogacza...

zgadzam sie z Ricksonem. te terraryjne sa strasznie grube i moze przez to takie powolne, boi jak w naturze zywia sei zabami to jedna musza byc barodz ruchliwe zeby zlapac zabke, wiec panowie masowa glodowka

A mnie sie tam mój spaślaczek podoba i wczoraj zaś wciągnoł oseska :]

Saurus no co Ty karliki na karme :/ po pierwsze już nieraz spotkałem sie z opinią, że one bywają trujące dla innych zwierząt, po drugie ich hodowla jest trudna :/ A co do dźwięków to nie sa głośne.

To że żaba w naturze zywi sie głównie tym a nie czymś innym świadczy tylo o tym, że to jej najczeście podchodzi pod pysk. Jak wiadomo rogacze nie sa zbyt wybiórcze i zjedzą wszystko co im ise w paszczy zmieści, nie patrząc czy to mysz czy inna żaba. Wg. mnie młode najlepiej karmić owadami, bo raczej noworodków w naturze nie jadają (w końcu one siedzą tylko w norach, a teżaby nie polują aktywnie).

Co do otyłości to na pewno racja. W naturze na pewno nie jedzą tak często.

djtommi one nie musza być ruchliwe bo jak już wspomniałem nie polują katywnie tylko zakopują se i czekają aż papu samo przyjdzie.

a co do karlików to jeszcze jedno - dorosły rogacz musiałby zjesć chyba garść karlików jednorazowo, takze duży podziw jeśli uda Ci sie taką hodowle stworzyć.

doroslej samicy wystarczylyby 2-3 dorosle karliki na tydzien. Moze mozna je zastapic zabami szponiastymi? Mlode beda wieksze.

Goblin to że Tobie się podoba to nie najważniejsze-powinna być w doskonałej kondycji a przez przekarmianie się tego nie osiągnie.Dorosła,zdrowa rogata bez problemu może się obyć bez jedzenia(do czego nie zachęcam oczywiście).Co do toksyczności karlików to nie wiem czy są-jeżeli się okaże że nie to mogą być świetnym pokarmem-szkoda mi ich bo podobają mi się wszystkie płazy ale w sumie mysz jest wyżej na drabinie ewolucji...Pozdrawiam i spadam na mecz młodzieżówki.Polska gola!!!

na pewno Xenopusy byłyby już lepsze, ale po co chcesz zakładac taką hodowle karmową?? Jesli zalezy Ci na tym aby Twój żabol miał pokarm taki jak w naturze, to zapewniam Cię że nie są nim na 100% afrykańskie i nigdy nie opuszczające wody gatunki. Ten pokarm jest zdecydowanie dalszy naturalnemu niż myszy i owady. I nie wiem czy 3 dorosłe karliki zaspokoiłyby apety dorosłej samicy :/ Nie wiem czy widziałeś kiedyś dorosłą rogatke i dorosłe karliki :/
    Nie staje tu w obronie karlików bo żywy pokarm to żywy pokarm, ale zakłądanie takiej hodowli na karme dla rogaczy zdecydowanie mija się z celem :/

Nie radze ryzykować karmienia szponiastymi, niektóre zwierzęta tego nie przeżywają (bodajże pończoszniki)!!!

Uprawnienia umieszczania postów