-
Pytania odnoście rogacza...
1.Ile młody żab może trawić mysiego oseska ?? dodam że żab jest młody i ma jakieś 4cm a osesek był dopiero co urodzony (miał jakieś 15 minut)...
2.Kiedy podać następnego oseska ??
3.Czy dieta z samych osesków wystarczy żabolowi na zaspokojenie potrzeby na witamine D3 ??
4.Czy jeżeli dieta niewystarczy to wstrzykiwac w oseski witaminy ??
5.Czy przy takiuej diecie świetlówka UV jest konieczna ?
Jak jeszcze mi coś przyjdzie do głowy to wypytam :]
-
Re: Pytania odnoście rogacza...
1 - krótko bo one majądobry spust
2-co do czestości zalezy od wielkości żaby, myśłe że dla malucha takiego z 4cm dwa razy w tygodniu.
3-dieta z samego czegoś nie jest dobra bo pokarm lepiej urozmaicać, ale myśle że kości myszki powinny wystarczyć
4-możesz co jakiś czas POSYPAĆ noworodka witaminami - zapomnij o tym wszczykliwaniu bo to barbarzyństwo a ten sam efekt co posypanie :/
5-płazą UVB nie jest konieczne zwłaszcza jeśłi siedza większość czasu zakopane w ziemi gdzieś wśród liści i roślin
-
AGAM napisał :
"zapomnij o tym wszczykliwaniu bo to barbarzyństwo a ten sam efekt co posypanie :/"
Ja mam mrozonki :]
A co do pytania 3 to ona nic innego niechce jeść :]
-
acha chyba że tak A jak nie chce jeść nic inengo to proponuje jednak starać ise przerzucić ją na coś bardziej urozmaiconego - to zawsze lepiej dla zwierzaka.
-
Jeszcze pare pytań ode mnie
Jak to jest z delikatnością skóry, czy nie może być w terra żadnego kamienia i innych rzeczy nie będących śliskich w dotyku?
Czy ktoś trzyma rogate "na samej wodzie", jak to się sprawdza?
-
mogą być elementy które nie są śliskie byle nia miały kanciastych, ostrych krajów. Ja trzymałem na samej wodzie i wyglądało to OK. Dałem tylko doniczke z rośłinką pod której liśćmi żabol się chował. Oczywisćie woda nie może być głęboka, nie może pokrywać nozdrzy żaby. Przynajmniej na większej części. W ten sposób łatwiej dbać o higiene.
-
Nie przesadzajmy az tak z ta delikatnoscia, w naturze zaby maja rozne rzeczy w otoczeniu. Ja mam piasek w basenie- kiedy jest w wodzie, jest bardziej "miekki", gdyby byl jako podloze na ladzie to zaba by sobie poprzecierala skore. U mnie w basenie sa glebsze i plytsze miejsca, zaba wybiera te glebsze, gdzie zaiat siedziec na pisaku unosi sie w wodzie- nie wiem czemu
-
Apropos karmienia:wczoraj natrafiłem na stronę o rogatych w której było wyraznie napisane,że w naturze żywią się przede wszystkim innymi żabami i że to one własnie powinny być podstawą ich diety + owady a myszy nie powinny być podawane częściej niż raz w miesiącu bo zawierają za dużo tłuszczu.Było tam rowniez jasno napisane,że żaby (dorosłe)powinny być karmione dopiero gdy są "wyraznie chudsze",podobno te hodowane w terrariach są bardzo otyłe przez co mają sporo problemów ze zdrowiem.A i jeszcze nie powinno sie podawać złotych rybek bo też są tłuste!Co do żywienia młodych żabek to zaleca się karmienie codziennie po ok. 2 spore świerszcze;witaminy raz w tygodniu.To by było na tyle-Pozdrawiam wszystkich
-
TO trzeba bedzie kupowac karliki szponiaste, chyba zaloze hodowle
-
Double, czy ich dzwieki moga przeszkadzac?
Uprawnienia umieszczania postów