Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Regał szklany dla pająków

Regał szklany dla pająków

Witam wszystkich, wszystkich najbliższym czasie będę budował mieszkania dla moich rosnących pająków. Mam załatwioną pomoc w klejeniu cięciu itp. Ale pozostało mi kilka problemów i licze na pomoc:
    Zaplanowałem to w sposób który pozwoli mi zaoszczędzić sporo miejsca czyli 3 terraria połączone ze sobą dla naziemnych o wymiarach 30/30/25 na tej konstrukcji chciałbym postawić 3 terraria dla nadrzewnych nadrzewnych wymiarach 30/20lub25/40. Górna szyba terrariów naziemnych była by podstawą nadrzewnych. Bardzo zależało by mi żeby to tak akurat wyglądało tylko martwi mnie czy dół wytrzyma nacisk tych górnych. Licze na porady w stylu jakich rozwiązań użyć i jak dobrać grubości szyb żeby taki regał służył mi na długie lata i żeby mógł później wykonywać kolejne identyczne. Jeśli macie jakieś sugestie co do rozmiarów terrariów to tez chętnie posłucham
    Więc zapraszam do dyskusji i pozdrawiam.

djtommi
    Guest

Re: Regał szklany dla pająków

nacisk nie powinien stanowic problemu najwiekszym wedlug mnie bedize wentylacja terrariow naziemnych a bajbardizje tego w srodku. myslales nad tym??
    pozdrawiam
    Tomek

pewnie ze myslalem i dlatego wymiary nazemnych sa 30/30 a nadrzewnych 30/20 lub 25 czyli tak jakby za scankami nadrzewnych zrobie siatke na calej dlugosci nazemnych

mozesz tez zrobic dla naziemnych na gorze, ale wtedy bedziesz musial zwiekszyc te dla nadrzewnych. albo moze jakies wzmocnienia?? chociaz tez uwazam ze nacis nie bedzie problemem

szkło 4mm spokojnie wytrzyma.

e ja sie nastawialem na gróbsze szklo na dole, a jak 4 mm to super
    chyba ze mzoe zrobie nazemym z 5-6 mm a tym na górze z 4 mm?

Zrób dno naziemnych i szybę stanowiąca sufit naziemnych/podłoge nadrtzewnych ze szkła 5mm reszte z 4mm. Pewnie samo 4mm by wytrzymało ale tak na wszelki wypadek.

a czy wtedy scianki z 4 mm szyb nie beda narazone na zaduze obciazenie?

djtommi
    Guest

spokojnie szyby nie sa az tak latwe do rozlwalenia jak sie wydaje, mysle ze nie bedize problemow jak zrobisz tak jak mowil coolary
    pozdrawiam
    Tomek

ma kotros jakis lepszy. prostrzy i tanszy w utrzymaniu spsoób ogrzewania niz wkladanie do kazdego terrarium zarówki?

Uprawnienia umieszczania postów